Czy szkło jest lepsze od plastiku?
Opakowania i pojemniki szklane zyskują coraz większą popularność. Wielu producentów decyduje się zastąpić plastikowe produkty tymi wykonanymi ze szkła. Wśród nich jest marka Kilner, którą można scharakteryzować kilkoma słowami: (Prawie) wszystko ze szkła. Dlaczego ten materiał jest dobrą alternatywą dla plastiku i czy naprawdę ma więcej zalet? Odpowiedzi znajdziecie poniżej.
Szkło versus plastik
Oba materiały łączy powszechność i łatwa dostępność. Oba są praktyczne w użytkowaniu – któż nie znajdzie w swoim otoczeniu choć kilku rzeczy szklanych i plastikowych? Jednak szkło wysuwa się na prowadzenie, jeśli weźmiemy pod uwagę wpływ na środowisko i odporność na różne czynniki. Szkło jest także bardziej higieniczne. Poniżej znajdziecie porównanie właściwości obu materiałów.
• Pochodzenie:
SZKŁO: wykonane z naturalnych materiałów – piasku szklarskiego, sody i wapienia.
PLASTIK: wykonany z naturalnych składników – ropy i gazów, które są następnie przetwarzane.
• Obecność szkodliwych substancji:
SZKŁO: jest wolne od BPA oraz ftalanów.
PLASTIK: w materiale gorszej jakości może znaleźć się BPA.
• Podatność na plamy i odbarwienia:
SZKŁO: nie odbarwia się.
PLASTIK: może się odbarwiać np. w kontakcie z przyprawami.
• Możliwość sterylizacji:
SZKŁO: łatwo je sterylizować.
PLASTIK: trudny do sterylizacji.
• Wpływ na smak i zapach potraw/napojów:
SZKŁO: nie zmienia smaku i zapachu potraw.
PLASTIK: może je zmieniać.
• Wpływ czynników zewnętrznych:
SZKŁO: nie wpływa na nie wilgoć, promieniowanie UV, temperatura itp.
PLASTIK: tworzywa są bardziej podatne na wysoką temperaturę, wilgoć, wpływ czynników chemicznych, promieniowanie UV.
• Kuchenka mikrofalowa:
SZKŁO: może być używane w kuchence mikrofalowej.
PLASTIK: nie wszystkich rodzajów można używać w kuchence mikrofalowej.
• Zamrażarka:
SZKŁO: nie nadaje się do mrożenia.
PLASTIK: niektóre tworzywa można mrozić.
• Zmywarka:
SZKŁO: można myć je w zmywarce.
PLASTIK: większość można myć w zmywarce.
• Recykling:
SZKŁO: można je przetwarzać w nieskończoność, nie traci swoich właściwości i nadaje się do ponownej produkcji jako opakowania spożywcze.
PLASTIK: nadaje się do przetwarzania, ale nie wszystkie jego rodzaje. Trzeba je starannie posegregować, aby różne typy tworzyw nie mieszały się ze sobą. Plastik z recyklingu jest gorszej jakości, można z niego wytwarzać np. wieszaki, wiaderka, nie można produkować opakowań na żywność.
Kilner – szklana marka
Podsumowując, szkło jest bardziej przyjazne dla środowiska i bardziej wartościowe dla procesu recyklingu. Można przetwarzać je w nieskończoność, tworząc za każdym razem produkty tej samej jakości nadające się także do kontaktu z żywnością. Mimo kruchości jest trwalszym materiałem, niż plastik, nie wpływa również na smak ani zapach potraw w nim przenoszonym.
Dlatego stało się głównym surowcem do produkcji słoików, butelek, a nawet pojemników na lunch marki Kilner. Widać, był to dobry wybór, ponieważ od 1842 roku produkty angielskiego brandu cieszą się dużą popularnością. Zdobywają uznanie i w Polsce, gdzie z każdym rokiem przybywa entuzjastów szklanych opakowań. W 2019 roku 58% Polaków częściej wybierało pojemniki z tego materiału. Natomiast nawet 90% osób, które chcą w ogóle zrezygnować z plastiku wskazuje szkło jako alternatywę dla tworzyw sztucznych. Widać więc tendencję wzrostową w użytkowaniu opakowań i pojemników szklanych w naszym kraju.
Lunchbagi Monbento – w czym przenosić posiłki?
Przegląd modeli dla dorosłych i dzieci Wielu osobom wygodnie jest przenosić pojemniki z lunchem w...
Nie ma jesieni bez…
Lista 14 niezbędników jesiennych Zimno? Mokro? Czy z tym kojarzy Ci się jesień? Jeśli tak, to...
Produkty w akcji – cz. 1 Mason Cash
Naczynia do pieczenia + narzędzia kuchenne Zapraszamy na pierwszy artykuł z serii, w którym...