Japońskie noże ceramiczne Kyocera – charakterystyka
Marka Kyocera znana jest na całym świecie m. in. z ceramicznych noży. Szybko zdobyły one popularność i wyprzedziły w rankingach swoich stalowych kuzynów. Krótką charakterystykę japońskich noży ceramicznych przedstawiamy poniżej.
Marka Kyocera (skrót od Kyoto Ceramics) powstała w 1959 roku. W podmiejskim warsztacie spotykało się 28 młodych kolegów, którzy tworzyli różne projekty mające pomóc ludziom w codziennym życiu. Pierwszym z nich był ceramiczny izolator w formie litery “U”, który znalazł zastosowanie we wczesnych lampach telewizyjnych.
Od tych pierwszych prób marka przeszła wiele zmian – obecnie posiada przedstawicielstwa w wielu krajach i zatrudnia 75 000 pracowników na całym świecie. Zmienił się również obszar zainteresowań projektantów, a konkretnie rozszerzył na wiele dziedzin. W ofercie brandu można znaleźć zarówno drukarki laserowe, jak i elementy fotowoltaiczne. Szeroka gama akcesoriów domowych także kojarzona jest z japońską marką – w wielu domach posiłki przygotowuje się nożami ceramicznymi Kyocera.
Pionierzy ceramiki cyrkonowej
Japońskie noże ceramiczne Kyocera produkuje od 1984 roku. Marka szczególnie dumna jest z zastosowanych materiałów – ceramiki cyrkonowej Z206 i Z212. Cechują się one dużą twardością, gęstością i nieporowatością, dlatego nie chłoną zapachów, barwników ani olejów. Nie zmieniają smaku krojonych składników, ponieważ nie uwalniają jonów metalu, tak jak stal. Z kolei dzięki obojętności chemicznej warzywa i owoce nie ciemnieją.
Ostrza ceramiczne powstają przy użyciu najnowszych technologii (z których słynie Japonia), dlatego są bardzo trwałe i precyzyjne. Zaletami noży ceramicznych Kyocera są także lekkość, elastyczność oraz niezwykła ostrość, którą tak cenią użytkownicy.
Kolekcje Kyocera – tradycja i kultura japońska
Markę cechuje przywiązanie do swojego kraju i tradycji. Dlatego w kolekcjach noży ceramicznych można odnaleźć mocne wpływy Dalekiego Wschodu. Już same nazwy – Japan czy Fuji – wskazują na inspiracje rodzimą kulturą. Ponadto, noże ceramiczne Kyocera są bardzo minimalistyczne oraz zrównoważone – ostrza i uchwyty pasują do siebie jak Jing, i Jang.
Kolekcja Japan
Inspiracją dla tej serii jest tradycyjne japońskie rzemiosło. Sama w sobie stała się pewnego rodzaju dziedzictwem kraju, ponieważ produkowana jest w Japonii. Noże Japan mają ostre klingi w ciemnym kolorze oraz uchwyty z drewna pakka. Elementem ozdobnym jest wstawka ze stali nierdzewnej. Kolekcja zdobyła nagrodę Red Dot Award 2014.
Kolekcja Fuji
Kolejna elegancka seria noży ceramicznych Kyocera nawiązująca nazwą do góry przez Japończyków uznawanej za bóstwo. Ostrza z ceramiki łączą się z rękojeściami z drewna pakka. Uchwyty mają niezwykły ośmiokątny przekrój.
Kolekcja Shin
Słowo „shin” oznacza „nowość”, „uczciwość” oraz „prawdziwość”. Symbolem wspomnianej nowości w kolekcji noży japońskich jest materiał – nowoczesna ceramika cyrkonowa Z212 dwa razy ostrzejsza, niż poprzednie cztery generacje. Białe ostrza połączone zostały z ergonomicznymi, lekko wyprofilowanymi ciemnymi rączkami.
Kolekcja Gen
Seria najbardziej uniwersalna oraz minimalistyczna. Oparta na kontraście biel-czerń: klasyczne, ceramiczne ostrze Kyocera dobrze współgra z ciemnym uchwytem z lekkiego tworzywa.
Herbaty kwiatowe terre d’Oc
Pomysł na prezent dla niej Zbliża się Dzień Kobiet? Mama ma urodziny i nie wiesz, co jej kupić?...
4 tipy na więcej miejsca w małej kuchni
Porady marki WMF Dobre zorganizowanie przestrzeni w małej kuchni to często wyzwanie. Ogranicza nas...
Pojemniki na żywność Oxo
Przechowywanie żywności jest tematem bardzo szerokim, ale chętnie podejmowanym przez różne marki....