Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania 

Skeppshult to szwedzki producent naczyń, patelni i innych produktów z żeliwa. Ich popularność z roku na rok wzrasta, a co za tym idzie coraz częściej otrzymujemy zapytania na ich temat. Zebraliśmy odpowiedzi w jednym miejscu, tworząc kompendium wiedzy o wykonaniu, użytkowaniu i właściwościach produktów marki Skeppshult. Jeżeli chcesz dowiedzieć się o nich więcej, ten artykuł jest dla Ciebie.

Z czego wykonane są produkty marki Skeppshult?

Wszystkie produkty marki są wykonane w 100% z żeliwa. Są produkowane ręcznie w Szwecji tradycyjnymi metodami od 1906 roku. Sposób ich wyrabiania jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. 

Czym jest żeliwo?

Żeliwo to wysokowęglowy stop żelaza z węglem oraz kilkuprocentową domieszką innych metali m.in. krzemu, manganu, fosforu, siarki w dokładnie ustalonych ilościach.

Jak powstają produkty Skeppshult?

Materiał jest podgrzewany w piecu indukcyjnym do temperatury 1500 st. C. Tak powstaje żarzące się żeliwo – fundament produktów marki Skeppshult, które następnie przelewane jest do specjalnych form wykonanych z piasku prasowanego pod ciśnieniem kilku ton, które są w stanie znieść działanie rozgrzanego żeliwa. Żeliwo przelewane jest do form ręcznie przez wyspecjalizowanego fachowca, a każda z nich może być wykorzystana tylko raz, dlatego każdy produkt Skeppshult jest unikatowy. Zużyty piasek jest recyklingowany i wykorzystywany do produkcji następnych form. Kolejnymi etapami produkcji naczyń są ręczne szlifowanie, toczenie i śrutowanie ścianek oraz dna, aby nadać naczyniu idealny kształt, impregnacja olejem, montowanie uchwytów, a następnie pakowanie gotowych produktów.


Ile wynosi gwarancja na żeliwo Skeppshult?

Naczynia Skeppshult to produkty wielopokoleniowe. Objęte są 25-letnią gwarancją producenta na elementy żeliwne. Pozostałe materiały tj. stal, drewno czy silikon wykorzystywane do produkcji podlegają standardowej 2-letniej gwarancji. Stop metali szwedzkiej marki to materiał o dużej wytrzymałości – jego zużycie jest właściwie niemożliwe, a naczynia żeliwne stają się lepsze z każdym użyciem.

 

Patelnia żeliwna – co zrobić przed pierwszym użyciem?

W momencie zakupu każde naczynie Skeppshult jest gotowe do użycia. Zostało uprzednio fabrycznie zaimpregnowane specjalnie do tego celu przeznaczonym gorącym olejem rzepakowym, dlatego nie trzeba wykonywać tego procesu w domu.

Przed pierwszym użyciem:
1. Wypłucz naczynie pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie je wysusz, aby pozbyć się ewentualnego pyłu.
2. Podczas mycia naczynia używaj wyłącznie ciepłej wody oraz gąbki lub szczotki do mycia.
3. Dokładnie wysusz naczynie żeliwne! Jeżeli nie będzie całkowicie suche, mogą pojawić się ślady rdzy.
4. Do smażenia zawsze używaj tłuszczu np. oleju spożywczego.

    Czy patelnię żeliwną można myć w zmywarce?

    Nie. Producent rekomenduje mycie wyłącznie ręcznie dla zachowania trwałości i wyjątkowych właściwości materiału.

    Jak myć patelnię żeliwną?

    Patelnie i garnki żeliwne Skeppshult należy zawsze myć ręcznie przy użyciu gorącej wody, bez detergentu. Można używać gąbki lub szczotki. Po umyciu dokładnie je osusz – w tym celu zaleca się włożenie patelni na chwilę do rozgrzanego piekarnika.

    Uwaga! W przypadku naczyń z drewnianymi uchwytami (z serii Traditional lub Walnut), suszenie powinno odbywać się na kuchence lub płycie grzewczej.

    A co z cięższymi zabrudzeniami?

    Gdy na ściankach z żeliwa pojawią się brązowe zabrudzenia lub uszkodzenia, to sygnał, że potrzebne jest dokładniejsze czyszczenie. Aby to zrobić, pokryj powierzchnię naczynia solą kuchenną z odrobiną wody. Następnie podgrzewaj garnek/patelnię w wysokiej temperaturze przez 1-2 minuty, aż do wyparowania wody. Spłucz sól i dokładnie wysusz naczynie przy użyciu ręcznika papierowego.
    Po takim zabiegu naczynie powinno przybrać szary odcień – to oznacza, że należy wykonać impregnację olejem.

    Jak wykonać impregnację naczyń żeliwnych?

    Naczynia w całości z żeliwa: suche ścianki starannie natrzyj olejem roślinnym (np. rzepakowym). Umieść naczynie w piekarniku w temperaturze 175-200 st. C i pozostaw na 15-30 minut lub do momentu całkowitego wchłonięcia oleju przez ścianki naczynia. Wyjmij naczynie, odstaw do wystygnięcia, a następnie nadmiar oleju zetrzyj szmatką.

    Naczynia żeliwne z drewnianymi uchwytami: suche ścianki starannie natrzyj olejem roślinnym (np. rzepakowym). Umieść naczynie na płycie grzewczej/kuchence i pozostaw na 10-15 minut. Zdejmij naczynie, odstaw do wystygnięcia, a następnie nadmiar oleju zetrzyj szmatką. Wykonując impregnację, należy zadbać o dobrą wentylację pomieszczenia.

     

    Czy nadają się do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek?

    Produkty i garnki żeliwne marki Skeppshult mogą być używane na wszystkich rodzajach kuchenek. Żeliwo jest materiałem odpornym na bardzo wysokie temperatury, dzięki czemu naczynia z niego wykonane (z wyjątkiem modeli z drewnianymi rączkami) mogą być używane także w piekarnikach, na grillach i otwartym ogniu.


    Czy patelnie Skeppshult mogą być używane na kuchenkach indukcyjnych?

    Indukcja oznacza, że ​​prąd jest generowany (indukowany), gdy przewodnik zostanie przesunięty blisko pola magnetycznego. Aby technologia indukcyjna działała, patelnia musi być magnetyczna – im bardziej magnetyczna, tym lepiej. Żeliwne garnki i patelnie Skeppshult są idealne do używania na kuchenkach indukcyjnych – szybko się nagrzewają oraz łatwo można kontrolować temperaturę, w której przygotowywana jest potrawa. 


    Czy produkty marki Skeppshult nadają się do używania w piekarniku?

    Tak, z wyłączeniem naczyń wyposażonych w rączki z drewna – te nie powinny być wystawiane bezpośrednio na bardzo wysokie temperatury np. w piekarniku. Nie powinny mieć kontaktu z otwartym płomieniem np. podczas grillowania. Do pieczenia i grillowania polecamy modele wykonane w całości z żeliwa lub z uchwytami ze stali nierdzewnej (np. kolekcja Professional).

    Dlaczego dno w patelniach Skeppshult nie jest płaskie?

    Pod wpływem wysokiej temperatury większość metali rozszerza się. Może to prowadzić do odkształcania patelni, przez co znacznie osłabia się dystrybucja ciepła, a ponadto naczynia tracą stabilność i zwiększa się ryzyko przypadkowego strącenia ich z kuchenki. Aby temu zapobiec, projektanci marki Skeppshult zadbali, aby ich patelnie miały odpowiednio grube (0,5 cm) i obrobione maszynowo wklęsłe dno po wewnętrznej stronie. Dzięki temu powierzchnia styku z kuchenką (zewnętrzna) zawsze pozostaje płaska, nawet przy stosowaniu bardzo wysokich temperatur, co zapewnia stabilność oraz równomierne ogrzewanie przyrządzanej potrawy.


    Czy gotowanie/smażenie na żeliwie jest bezpieczne dla zdrowia?

    Nie tylko jest bezpieczne, ale także korzystne! Do produkcji naczyń Skeppshult wykorzystywane są wyłącznie naturalne substraty. Patelnie i garnki żeliwne są nietoksyczne i przyjazne środowisku, a dzięki temu, że zamiast emaliowania i pokrywania powłokami są zabezpieczane naturalnym olejem rzepakowym przyrządzane potrawy mają kontakt z żeliwem podczas gotowania i pozyskują z niego żelazo! Gotowe dania zawierają więcej żelaza, niż gdyby zostały przyrządzone w inny sposób, co jest szczególnie cenną informacją dla osób z niedoborem tego pierwiastka.    

     

    Dlaczego warto wybrać produkty marki Skeppshult?

    • Są produkowane ręcznie w Szwecji według tradycyjnych metod od 1906 roku.
    • Są ekologiczne i organiczne. Do ich produkcji wykorzystuje się wyłącznie materiały pochodzenia naturalnego i lokalnego.
    • Przygotowywanie potraw na żeliwie wzbogaca potrawy w żelazo.
    • Dzięki pokryciu powierzchni naczyń olejem rzepakowym (z lokalnych źródeł) żywność nie przywiera do patelni podczas przygotowywania potraw.
    • Żeliwo zapewnia doskonałą, równomierną dystrybucję ciepła po naczyniu.
    • Są odporne na bardzo wysokie temperatury, co pozwala uzyskać idealnie chrupiącą skórkę na powierzchniach np. mięs.
    • Mogą być używane na kuchenkach wszystkich typów, w tym również na indukcyjnych, a także w piekarnikach, na grillu i otwartym ogniu (np. na ruszcie).
    • Grube dno (0,5 cm) i solidna konstrukcja minimalizuje prawdopodobieństwo strącenia naczynia z kuchenki.
    • Wklęsłe (obrobione maszynowo) dno zapobiega odkształcaniu naczynia pod wpływem wysokich temperatur, co zapewnia stabilność.
    • Są niezwykle wytrzymałe i zyskują przy każdym kolejnym użyciu. Elementy żeliwne objęte są 25-letnią gwarancją producenta.

     

    Jeżeli do tej pory miałeś wątpliwości, powyższe informacje powinny pomóc podjąć decyzję o zakupie wyjątkowych produktów marki Skeppshult. Każdy klient wraz z zakupionym naczyniem otrzymuje instrukcję użytkowania. Potrzebujesz zapytać o coś jeszcze? Zachęcamy do kontaktu z działem obsługi.

     

    Miejska majówka z WMF

    Miejska majówka z WMF

    2 pomysły, jak grillować w domu Majówka w Polsce tradycyjnie jest okresem wyjazdów i odpoczynku:...