4 sposoby marki Bodum

Kawa to napój przez niektórych uważany za najważniejszy w ciągu dnia: pobudza, odgania senność i zwiększa koncentrację. Można pić go na gorąco lub zimno.
Wiele osób po prostu zlewa mielone ziarno wodą, ale kawę parzy się też na inne sposoby. Przedstawiamy cztery metody przygotowania tego aromatycznego napoju w akcesoriach do kawy marki Bodum.

Parzenie kawy we french pressie Bodum

Jedną z najbardziej znanych i najszybszych metod przygotowania kawy jest zaparzenie jej w kawiarce typu french press (zaparzaczu tłokowym). Proces polega na wsypaniu do naczynia grubo zmielonych ziaren (kawa nie będzie “mulista”) i zalaniu ich wodą o temperaturze 92-96 st.C. Następnie należy odczekać ok. 3-4 minuty i docisnąć tłok. Fusy zostają pod sitkiem, a klarowny napój jest gotowy do picia. Kawa z zaparzacza tłokowego Bodum charakteryzuje się aromatycznym i mocnym smakiem.

Zalety metody french press:

• łatwa i szybka – wystarczą 4 minuty,
• kawa jest mocna i aromatyczna,
• zaparzacze tłokowe Bodum są łatwo dostępne,
• spory wybór pojemności french pressów.

Ciekawostka! Metodę wynaleziono we Włoszech, ale na świecie rozpowszechnił ją Francuz Faliero Bondanini.

Parzenie kawy w pour over (chemexie) Bodum

Metodą podobną do parzenia kawy za pomocą dripa jest użycie pour over lub chemexa – naczynia łączącego dzbanek z filtrem. Kawę przygotowuje się metodą przelewową: do filtra należy nasypać średnio mielonego ziarna i przelać gorącą wodą (96 st.C). Napój jest gotowy od razu do picia – nie musisz czekać na zakończenie parzenia. Kawa ma łagodny smak – idealny dla osób preferujących słabszy napój lub chcących napić się jej np. wieczorem.

Kolejną zaletą pour over Bodum jest wykorzystanie filtra z drobnymi stalowymi oczkami. Możesz używać go wiele razy (i nie wyrzucać do śmieci), a ścianki nie pochłaniają olejków z ziaren kawy tak, jak ma to miejsce w przypadku papierowych filtrów.

Zalety metody pour over:

• łatwa i szybka – kawa jest gotowa do picia od razu,
• napój ma delikatny smak (świetna opcja np. na popołudnie lub wieczór),
• pojemność dzbanka – 4-12 filiżanek,
• ekologiczna – stalowy filtr jest wielorazowy.

Ciekawostka! Chemex znany jest od lat 40. XX w. Kawę przygotowaną w ten sposób pijał James Bond.

Parzenie kawy w syfonie Bodum

 

Nieco laboratoryjnie wyglądające naczynie to syfon do parzenia kawy Bodum, zwany też próżnią. Składa się z dwóch połączonych naczyń oraz bazy grzewczej lub palnika. W procesie parzenia kawy w syfonie wykorzystane jest podciśnienie, które przesuwa wodę z dolnej kolby do górnej i z powrotem. Proces ten jest ciekawy wizualnie i może być doskonałą rozrywką dla Twoich gości. Napój przygotowany za pomocą próżni do kawy ma mocny, słodkawy oraz wyrazisty smak. Do parzenia najlepiej sprawdzą się średnio mielone ziarna.

Zalety metody parzenia kawy w syfonie:

• efektowna – przypomina eksperyment naukowy,
• napój ma wyrazisty, słodkawy smak,
• dolnej kolby możesz użyć jako dzbanka.

Ciekawostka! Próżnia do parzenia kawy wynaleziona została już w 1830 roku. Największą popularnością cieszyła się w latach 60. XX w.

Parzenie kawy na zimno (metoda cold brew)

Cold brew to nie to samo, co kawa mrożona – podczas takiego “parzenia” zachodzi inny proces chemiczny. Do jej przygotowania wykorzystuje się wodę w temperaturze pokojowej i maceruje zmielone (najlepiej grubo) ziarna przez 12-14 h wstawiając naczynie do lodówki. Kawa ma delikatny smak pozbawiony kwaskowatości. Ponieważ doskonale orzeźwia, polecana jest na upały. Możesz pić ją tylko z lodem albo dodać mleko (krowie lub roślinne).

Zalety metody cold brew:

• idealna na upały – orzeźwia,
• kawa ma delikatny, niekwaśny smak,
• możesz ją długo przechowywać w lodówce – do tygodnia,
• do parzenia nadaje się dowolne naczynie: zaparzacz tłokowy (np. Bodum), karafka lub słoik.

Ciekawostka! Kawa cold brew pochodzi z Japonii. Do jej przygotowania używa się m. in. specjalnych wież macerujących, których ceny dochodzą nawet do kilkudziesięciu tysięcy dolarów.

Nowa marka – Hydro Flask

Nowa marka – Hydro Flask

Miło nam poinformować, że w naszym portfolio znalazła się kolejna doceniana na całym świecie...