Część 1 – przeznaczenie
Stalowe, aluminiowe, z powłoką lub bez, grillowe czy na indukcję – w asortymencie marki WMF dostępnych jest wiele rodzajów patelni. Wykonane są z różnych materiałów, mają także inne przeznaczenie. Wybór odpowiedniej patelni z tak dużego asortymentu może nie być prosty, dlatego przygotowaliśmy cykl artykułów, który pomoże Ci podjąć właściwy wybór podczas zakupu. Dzięki niemu dowiesz się również wszystkiego, co powinieneś wiedzieć o patelniach WMF, ich użytkowaniu oraz pielęgnacji.
Przy wyborze patelni należy zwrócić uwagę na to:
- z jakiego materiału jest zrobiona,
- jaki ma rozmiar i ciężar – czy łatwo jest operować naczyniem podczas smażenia,
- czy może być używana na wszystkich rodzajach kuchenek,
- z czego został wykonany uchwyt/uchwyty,
- jak należy ją czyścić i pielęgnować.
Wybierając patelnię, zastanów się także do przyrządzania jakich potraw zamierzasz ją wykorzystywać, aby odpowiadała Twoim nawykom kulinarnym. Inne naczynie sprawdzi się do smażenia soczystego steku, a inne do delikatnej ryby. Dobrze jest mieć w domu przynajmniej dwie różne patelnie.
Patelnia WMF – rodzaj materiału
Materiały, z których wykonuje się patelnie różnią się między sobą m.in. przewodnictwem cieplnym. Przekłada się ono na sposób oraz szybkość smażenia. Dodatkowo niektóre modele pokryte są wewnątrz powłoką, co również wpływa na efektywność przyrządzania potrawy.
Biorąc pod uwagę rodzaj materiału wykorzystanego do ich produkcji, patelnie WMF możemy podzielić na:
- aluminiowe,
- wykonane z Cromarganu (specjalnego stopu stali nierdzewnej opatentowanego przez markę WMF),
- z wielowarstwowego materiału:
– CeraDur,
– PermaDur,
– Fusiontec.
Patelnia WMF – zastosowanie
Patelnie można podzielić również ze względu na ich zastosowanie – w przypadku asortymentu WMF są to 3 zasadnicze grupy naczyń: wszechstronne, wygodne oraz wytrzymałe.
“Wygodne” patelnie WMF
Modele: PermaDur Premium, PermaDur Excellent
Zostały wykonane z aluminium i pokryte 3-warstwową powłoką nieprzywierającą PermaDur. Dzięki temu można na nich smażyć nawet z niewielką ilością tłuszczu, a potrawa nie przywrze do powierzchni patelni, ani się nie przypali. Patelnie WMF z tej grupy doskonale sprawdzają się do przygotowywania delikatnych potraw np. smażenia filetów rybnych, owoców morza czy jajek, a także do podsmażania/duszenia warzyw. Oba modele zostały wyposażone w ergonomiczne uchwyty z niepalnego plastiku. Patelnie są poręczne i wygodne w użyciu. Mogą być używane na wszystkich rodzajach kuchenek oraz w piekarniku (w temp. do 70 st. C).
“Wszechstronne” patelnie WMF
Modele: Speed Profi, CeraDur Profi, CeraDur Plus, CeraDur Line
Powyższe naczynia są uniwersalne, ponieważ mogą być używane do przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw. Patelnie Speed Profi są produkowane w Niemczech z lekkiego, wielowarstwowego materiału, który szybko się nagrzewa i równie szybko reaguje, gdy ciepło zostanie zmniejszone. Pozwala to na bardzo precyzyjne smażenie potraw, a lekkość naczynia zapewnia swobodę ruchów podczas pracy.
Z kolei modele z powłoką ceramiczną CeraDur o nieprzywierających właściwościach doskonale sprawdzają się do przyrządzania potraw wymagających wysokich temperatur – np. smażenia na głębokim tłuszczu. Wytrzymują ogrzewanie do 400 st. C (na kuchence). Wygodnej pracy sprzyjają ergonomiczne uchwyty z lekkiego i niepalnego plastiku. Dzięki powłoce ceramicznej nic nie przywiera do ich powierzchni, nawet przy niewielkiej ilości tłuszczu.
„Wszechstronne” patelnie WMF nadają się do użycia na wszystkich rodzajach kuchenek.
‘Wytrzymałe” patelnie WMF
Modele: ProfiResist, Profi, FUSIONTEC Mineral
W tej grupie znalazły się patelnie najwyższej jakości, które umożliwiają błyskawiczne smażenie w wysokich temperaturach np. flambirowanie. Są przy tym bardzo wytrzymałe i przy odpowiedniej pielęgnacji będą spełniać swoje zadanie w kuchni przez wiele lat – np. patelnie WMF Fusiontec Mineral objęte są 30-letnią gwarancją producenta. Wszystkie modele zostały wykonane z materiałów odpornych na działanie wysokich temperatur (zarówno korpusy, jak i uchwyty), dzięki temu smażone na nich potrawy mogą być w tym samym naczyniu poddawane dalszej obróbce kulinarnej np. pieczone w piekarniku. Taka wszechstronność użytkowania pozwala wydobywać z potraw najlepszy smak i aromat.
Patelnie z tej grupy mogą być ciężkie, ale ergonomiczna konstrukcja zapewnia wygodne użytkowanie. Nadają się do używania na wszystkich rodzajach kuchenek.
W kolejnym artykule z cyklu dowiesz się jak pielęgnować patelnie marki WMF, aby wyglądały jak nowe i służyły jak najdłużej.
Jak zorganizować łazienkę?
Te dodatki łazienkowe Umbra Ci się przydadzą Według badań w łazience spędzamy średnio ponad...
Wielkanoc inaczej niż zawsze
4 inspiracje na dodatki oraz przepis Wiosenne święta być może się są tak ekspansywne jak te...
Zapachy do samochodu Esteban
Lubisz piękne zapachy? Jeśli jesteś miłośniczką / miłośnikiem perfum do ciała, świec zapachowych...