Najczęściej zadawane pytania dotyczące noży ceramicznych marki Kyocera
Japońska marka Kyocera jako pierwsza wprowadziła na rynek noże, których ostrza są wykonywane z ceramiki. Ich produkty wyróżniają się na tle konkurencji wyjątkową ostrością i twardością, które uzyskiwane są dzięki zaawansowanej technologii produkcji. Noże ceramiczne stają się coraz bardziej popularne, a ich użytkowanie oraz sam proces produkcji wzbudzają zainteresowanie. Zapraszamy do zapoznania się z najczęstszymi pytaniami na temat noży Kyocera i odpowiedziami, które przybliżą te produkty.
Z czego wykonane są noże ceramiczne Kyocera?
Noże Kyocera są wykonane z zaawansowanej technologicznie ceramiki zwanej tlenkiem cyrkonu (lub cyrkonią). Związek ten jest odporny na zużycie, obojętny chemicznie, a przede wszystkim wyjątkowo twardy. Tlenek cyrkonu ma twardość 8,2 Mohs, dla porównania: dla stali wynosi ona 5-6 Mohs, a twardość diamentu to 10 Mohs. Tlenek cyrkonu jest trzecim w kolejności po diamencie najtwardszym materiałem na Ziemii. Do produkcji swoich ostrzy Kyocera korzysta z kilku odmian tlenku cynku, głównie Z206, Z212.
Co odróżnia noże ceramiczne Kyocera od konkurencyjnych modeli?
Wszechstronne doświadczenie i możliwości Kyocera w zakresie zaawansowanych technologii ceramicznych pozwoliły firmie opracować narzędzia kuchenne o wysokiej jakości i wydajności. Mikroziarnista ceramika Kyocera jest gęstsza, a jej krawędź tnąca jest ostrzejsza niż w produktach innych marek – to tylko dwa powody, dla których Kyocera jest niekwestionowanym światowym liderem w dziedzinie ceramicznych akcesoriów kuchennych.
Gdzie powstają produkty Kyocera?
Wszystkie ceramiczne noże i narzędzia kuchenne firmy Kyocera zostały zaprojektowane w Japonii. Z tego kraju pochodzi również cały zastrzeżony materiał cyrkonowy, z którego produkowane są ostrza. Wszystkie ostrza ostrzone są ręcznie przez japońskich mistrzów, a wybrane serie są przez nich tworzone od A do Z (np. Japan). Niektóre z narzędzi kuchennych i noży np. z serii Revolution są montowane i ostrzone w Chinach w fabrykach marki Kyocera spełniających najwyższe standardy produkcyjne oraz etyczne.
Jak ostrzyć noże ceramiczne?
Najlepszym wyborem będzie skorzystanie z certyfikowanej usługi ostrzenia noży. W warunkach domowych sprawdzą się do tego ostrzałki Kyocera z tarczą diamentową. Przy ostrzeniu noży należy pamiętać o nadrzędnej zasadzie. Należy je ostrzyć z wykorzystaniem twardszego materiału niż samo ostrze, dlatego w przypadku noży ceramicznych ostrzałka inna niż diamentowa nie zda egzaminu.
Czy nóż ceramiczny pęknie, jeśli go upuszczę?
Każdy nóż, czy to ze stali nierdzewnej, czy ceramiki może pęknąć, jeśli zostanie upuszczony na twardą powierzchnię pod pewnym kątem. Noże marki Kyocera dzięki zaawansowanej technologii produkcji charakteryzują się wysoką twardością, ale także elastycznością. Nie oznacza to jednak, że są niezniszczalne. Bardzo ważne jest, aby unikać uszkodzeń mechanicznych ostrza. W przypadku noży ceramicznych nie należy także kroić twardych produktów np. kości, serów długodojrzewających czy twardych części warzyw i owoców. Podczas pracy należy też zwracać uwagę na pionowe ułożenie ostrza względem tego, co kroimy.
Czy mogę włożyć mój nóż ceramiczny do zmywarki?
Wysokiej jakości sztućców kuchennych, w tym noży ceramicznych, producent nie zaleca myć w zmywarce, ponieważ z czasem uchwyty mogą się wypaczać. Narzędzia można łatwo umyć ręcznie po każdym użyciu, a wszelkie uporczywe przebarwienia na białych ostrzach usunąć za pomocą łagodnego roztworu sody oczyszczonej i wody. Noże z plastikową rękojeścią można włożyć do zmywarki, ale należy umieszczać je wyłącznie na górnym koszu. W przypadku noży z drewnianymi uchwytami (kolekcja Fuji oraz Japan) zalecane jest wyłącznie mycie ręczne.
Czy noże ceramiczne są lepsze od stalowych?
Noże ceramiczne mają na celu uzupełnienie – a nie zastąpienie – innych noży. Warto mieć w kuchni zarówno noże stalowe, jaki i ceramiczne, ale używać ich do różnych czynności. Do krojenia owoców, warzyw i mięsa bez kości nóż ceramiczny Kyocera nie ma sobie równych. Z kolei stalowych noży używaj do krojenia twardych produktów, podważania, usuwania kości, otwierania opakowań, krojenia mrożonek oraz sera typu parmezan.
Jak używać noża ceramicznego Kyocera?
Unikaj wyginania ostrzy oraz upuszczania noży, szczególnie na twarde powierzchnie. Zawsze używaj ich na plastikowej lub drewnianej desce do krojenia. Unikaj cięcia marmuru, kamienia (np. blatów z tych materiałów) lub innych nieodpowiednich powierzchni, takich jak płyty lub płytki kuchenne.
Czy wszystkie narzędzia kuchenne Kyocera są objęte gwarancją?
Wszystkie noże Kyocera są objęte ograniczoną gwarancją na produkt, jeśli zostały zakupione od autoryzowanego sprzedawcy lub dystrybutora Kyocera.
Lund London
Komfort użytkowania i troska o planetę Lund London to brytyjska marka, która w swojej ofercie...
Różne style kuchni, różne dodatki Typhoon
Urządzając mieszkanie czy dom warto postawić na jeden styl wystroju, aby całość nabrała spójnego...
Jak wybrać dziadka do orzechów?
Co wziąć pod uwagę? (na przykładzie dziadka Drosselmeyer) W pewnym momencie dziejów ludzkość...