Akcesoria do warzyw i owoców marki Kyocera

Późna wiosna to czas pojawiania się nowalijek, które chętnie wykorzystujemy w naszych kuchniach do przyrządzania lekkich, zdrowych i kolorowych posiłków. Chcąc czerpać jak najwięcej wartości odżywczych ze świeżych warzyw i owoców, a także cieszyć się ich prawdziwym smakiem, należy zwrócić uwagę na sposób ich obróbki. Nie chodzi tutaj tylko o proces gotowania lub smażenia, ale przede wszystkim o to, czego używamy do obierania czy krojenia warzyw oraz owoców. W tej roli doskonale sprawdzają się akcesoria kuchenne marki Kyocera z ostrzami ceramicznymi tj. krajalnice, obieraczki i tarki. Dlaczego? Odpowiadamy w poniższym artykule, zapraszamy do lektury.

Kyocera akcesoria do warzyw i owocow

Dlaczego do krojenia warzyw i owoców warto używać ostrzy ceramicznych?

Po pierwsze, ceramika jest materiałem pochodzenia naturalnego, nie zawiera substancji o potencjalnie szkodliwym działaniu, jest zatem bezpieczna w kontakcie z żywnością. 

Po drugie, ceramika zachowuje się neutralnie – nie wchodzi w reakcje chemiczne np. minerałami czy z kwasami organicznymi znajdującymi się w świeżych owocach i warzywach, nie powodując ich strat, jak to ma miejsce w przypadku kontaktu z nożami metalowymi. Wspomniane substancje odpowiadają m.in. za wygląd, smak i wartość odżywczą produktów (przykładem takiego kwasu organicznego jest witamina C, czyli kwas askorbinowy). Dzięki obróbce przy pomocy ostrzy ceramicznych, warzywa i owoce pozostają smaczne, zachowują kolor oraz cenne składniki

Dodatkowo produkty krojone ostrzami ceramicznymi dłużej zachowują świeży wygląd. Nie ciemnieją tak szybko, jak ma to miejsce podczas krojenia ich nożami z metalowymi ostrzami.

W asortymencie marki Kyocera oprócz noży z ostrzami ceramicznymi, kubków termicznych oraz młynków do przypraw dostępne są akcesoria do warzyw i owoców, takie jak: krajalnice, obieraczki oraz tarki.

Krajalnice do warzyw i owoców Kyocera


W ofercie marki dostępne są dwa modele krajalnic.

  • Krajalnica Julienne do warzyw i owoców Kyocera (kod produktu: CSN-182-NBK)

    Została wyposażona w ostrze krojące owoce i warzywa na cienkie słupki np. na surówkę lub do warzywnego makaronu. Krajalnica posiada wygodną rączkę, a także uchwyt z zabezpieczeniem na palce pozwalający wygodnie i bezpiecznie przytrzymać produkt podczas ścierania.

     

  • Uniwersalna krajalnica/plastrownica do warzyw i owoców Kyocera (kod produktu CSN-402-BK)

    Klasyczna szatkownica wyposażona jest w podłużne ostrze, które sprawdza się do szatkowania dużych warzyw (np. kapusty) oraz plastrowania mniejszych produktów. Pomaga ekspresowo przygotować sałatkę warzywną, składniki na leczo lub warzywa na grilla. Ceramiczne ostrze Kyocera charakteryzuje się wysoką ostrością, dlatego projektanci zadbali o zabezpieczenie palców – w zestawie dołączony jest specjalny uchwyt do przytrzymywania krojonego produktu.

Obieraczki do warzyw i owoców Kyocera 

W ofercie marki dostępne są trzy modele obieraczek do warzyw oraz owoców.

  • Obieraczka pionowa z podwójnym ostrzem Kyocera (kod produktu: CP-11-BK)

    Klasyczna obieraczka z ostrzem osadzonym pionowo. Ma ergonomiczną rączkę z wyprofilowanym wgłębieniem na kciuk, co zwiększa komfort pracy. Oprócz ostrza, obieraczka ma także wbudowany wykrawacz do oczek. Produkt może być używany zarówno przez osoby praworęczne, jak i leworęczne.

  • Obieraczka pozioma z podwójnym ostrzem Kyocera (kod produktu: CP-10-NBK)

    Uniwersalna obieraczka z ceramicznym ostrzem osadzonym poziomo. Wygodnie obiera się nią większe owoce i warzywa np. ziemniaki. W tym celu urządzenie zostało wyposażone dodatkowo w wykrawacze do oczek w ziemniakach. Lekki i wygodny uchwyt zapewnia wygodę podczas pracy. Obieraczka jest przeznaczona także dla osób leworęcznych.

  • Obieraczka pionowa z podwójnym ostrzem Kyocera (kod produktu: CP-20-BK)

    Ten pomysłowy model został wyposażony w obrotowe ostrze – na główce obieraczki znajduje się pokrętło, które umożliwia zmianę kąta pracy w zakresie 0-180°. Dzięki temu możesz obierać owoce i warzywa, tak jak Ci najwygodniej. Produkt ma także wyprofilowaną rączkę z antypoślizgowymi wstawkami. Nie zajmuje dużo miejsca, więc bez trudu zmieści się w kuchennej szufladzie. Obieraczką mogą posługiwać się osoby praworęczne oraz leworęczne.

Tarka ceramiczna Kyocera


W ofercie marki dostępny jest jeden model tarki, ale w dwóch rozmiarach.
 

  • Tarka ceramiczna Kyocera o średnicy 16 cm (kod produktu: CD-18) lub 9 cm (kod produktu: CY-10)

    Doskonale sprawdza się do przyrządzania past, mieszanek przyprawowych lub składników na sos. Można na niej zetrzeć np. jabłko na mus dla dziecka, albo czosnek i imbir na gładką masę, aby na ich bazie przygotować np. aromatyczną pastę curry. Tarka ma prostą konstrukcję – kształt koła z wypustkami trącymi umieszczonymi na środku, dookoła w rowku zbiera się ścierany składnik. Produkt w całości został wykonany z ceramiki, a na spodzie umieszczono antypoślizgowe zabezpieczenie, które stabilizuje tarkę podczas pracy. 

Jak w praktyce wykorzystać narzędzia do owoców oraz warzyw Kyocera? Sprawdzą się np. do przygotowania wiosennej sałatki.

 

Kyocera akcesoria do warzyw i owocow fin

Sałatka z warzywnym tagliatelle

Składniki:
cukinia – ½ średniej sztuki (ok. 150 g),
marchewka – 1 średnia sztuka (ok. 150 g),
ogórek, gruntowy – 2 średnie sztuki (ok. 100 g),
sałata lodowa – pół główki (ok. 200 g),
pomidorki koktajlowe – 2 garści (200 g),
rzodkiewka – 4-5 sztuk (ok. 60-75 g),
kiełki rzodkiewki – 3 łyżki (ok. 30 g),
mozzarella, mini kulki – opakowanie (ok. 150 g),
oliwa z oliwek – 2 łyżki (ok. 20 ml),
czosnek – 1 mały ząbek (5 g),
pietruszka, natka – pół pęczku,
musztarda – 1 łyżka (ok.10 g),
miód – 1 łyżka (ok.10 g),
sól, pieprz – szczypta (do smaku).

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Za pomocą krajalnicy uniwersalnej posiekaj sałatę, a cukinię pokrój w długie i cienkie plastry (jak tagliatelle). Ogórki obierz wykorzystując obieraczkę, następnie razem z rzodkiewką pokrój je w plasterki. Za pomocą krajalnicy Julienne przygotuj słupki z marchewki. Pomidorki oraz mozzarellę przekrój nożem ceramicznym na połówki. Wszystkie składniki umieść w misce, polej sosem i posyp kiełkami.
Sos: czosnek zetrzyj na tarce ceramicznej do uzyskania gładkiej pasty. Wymieszaj go z posiekaną pietruszką, musztardą, oliwą oraz miodem. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj łyżeczkę ciepłej wody. Dopraw solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj (w słoiczku lub za pomocą shakera do sosów).

 

Sałatka warzywna
Nie ma jesieni bez…

Nie ma jesieni bez…

Lista 14 niezbędników jesiennych Zimno? Mokro? Czy z tym kojarzy Ci się jesień? Jeśli tak, to...