Najczęściej zadawane pytania na temat patelni WMF

W poprzednich artykułach z cyklu Patelnie WMF bez tajemnic omówiliśmy wybór odpowiedniego naczynia. Poruszyliśmy też temat sposobów prawidłowego użytkowania oraz pielęgnacji, które pozwolą cieszyć się produktem przez długi czas i osiągać optymalne efekty podczas smażenia. W ostatnim tekście z tej serii chcielibyśmy odpowiedzieć na najczęściej zadawane przez Was pytania dotyczące patelni WMF. 

Patelnie-WMF-bez tajmnic-cz3-QA-lead

Q: Patelnia – jak wybrać?


Wybierając patelnię, należy zastanowić się przede wszystkim do przygotowywania jakich produktów oraz na jakiej kuchence będzie ona używana. Te dwa parametry pomogą zdecydować o materiale i rozmiarze naczynia. Dokładny proces wyboru patelni został opisany w pierwszym artykule z cyklu Patelnie WMF bez tajemnic – którą wybrać?

Q: Jak mierzyć patelnię?


Standardowym parametrem podawanym w opisach patelni jest ich średnica. To odległość mierzona od rantu do rantu (lub w najszerszym punkcie, jeżeli naczynie ma inny kształt niż koła). Wymiarami dodatkowymi, które mogą się pojawić i być pomocne przy wyborze produktu są średnica dna oraz wysokość ścianki. 

Q: Czy na patelniach WMF można smażyć bez tłuszczu?

Wbrew powszechnej opinii, na żadnej patelni nie powinno się smażyć bez tłuszczu. Nawet patelnie pokryte powłokami non stick (np. aluminiowe patelnie WMF z powłoką nieprzywierającą Permadur Premium, Permadur Excellent) wymagają odrobiny tłuszczu dla prawidłowego przygotowania potraw. Patelnie: stalowe, Fusiontec, Profi Resist oraz Permadur Advance wymagają użycia większej ilości tłuszczu. Tłuszcz znajdujący się na powierzchni patelni chroni ją przed przegrzaniem i uszkodzeniem jej konstrukcji, zapewnia także doskonałą dystrybucję ciepła oraz optymalne efekty smażenia. 

Q: Dlaczego patelnia przypala?

Najczęstszym powodem takiej sytuacji jest niedostosowanie temperatury (mocy kuchenki) do naczynia oraz przygotowywanej potrawy. Należy pamiętać, żeby wysoką moc stosować wyłącznie na początku – do rozgrzania tłuszczu. Następnie należy ją obniżyć do średniej lub niskiej i wtedy przystąpić do smażenia produktów spożywczych. Przegrzewanie naczynia może prowadzić do jego trwałego uszkodzenia i utraty właściwości. 

Patelnie-WMF-bez tajmnic-cz3-QA

Q: Dlaczego żywność przywiera do patelni?

Przywieranie żywności do powierzchni naczynia może być spowodowane zbyt wysoką temperaturą (mocą kuchenki) lub uszkodzeniami na jej powierzchni. Chcąc temu zapobiec, należy zawsze dostosowywać temperaturę smażenia do rodzaju patelni oraz przyrządzanego produktu, a także używać tłuszczu . Warto regularnie mieszać potrawę, a także pamiętać o dokładnym wyczyszczeniu naczynia z resztek po każdym użyciu. 

 

Q: Czy patelnie WMF można myć w zmywarce?

Najlepszą praktyką jest ręczne mycie wszystkich patelni – chroni to przed utratą ich właściwości oraz powstawaniem rdzy. Jeżeli producent zezwala na mycie w zmywarce, jak ma to miejsce w przypadku naczyń z powłoką, należy postępować według określonych zasad np. stosować delikatne detergenty. Więcej na temat czyszczenia patelni WMF można dowiedzieć się z artykułu Patelnie WMF bez tajemnic – użytkowanie i pielęgnacja

 

Q: Czy patelni WMF można używać w piekarniku?

Pieczenie na patelni jest częstą techniką wykorzystywaną w kuchni np. podczas przyrządzania mięsa. Wstępnie filet lub stek zostaje umieszczony w piekarniku, aby nabrać finalnej konsystencji i smaku. Wygodnie jest podczas tych czynności korzystać z jednego naczynia. Patelnie, które mogą być używane w piekarniku to takie, których uchwyty zostały wykonane ze stali, żeliwa lub tworzywa odpornego na działanie wysokich temperatur. Taka informacja widnieje zawsze na opakowaniu produktu lub w instrukcji użytkowania. 

 

Q: Jakich akcesoriów używać na patelniach WMF?

Należy używać takich narzędzi, które nie uszkodzą powierzchni naczynia. Najbezpieczniejszym wyborem są akcesoria silikonowe, z tworzywa sztucznego albo drewniane. Stalowych akcesoriów można używać tylko w przypadku patelni stalowych, ceramicznych i Fusiontec.

 

Q: Dlaczego stalowa patelnia WMF jest “taka ciężka”?

Stal jest ciężkim materiałem, z tego względu wykonane z niej naczynia również nie są tak lekkie jak np. patelnie aluminiowe. Jednakże stalowe patelnie wyróżniają się wysoką wytrzymałością i trwałością, co niewątpliwie jest rekompensatą za ich większy ciężar.

 

Q: Z czego wynika wysoka cena patelni WMF?

Cena patelni WMF jest wynikiem stosowania najwyższej jakości materiałów użytych do ich produkcji, która przekłada się później na ich trwałość oraz żywotność. W efekcie końcowym może okazać się, że patelnia droższa w zakupie jest tańsza w użytkowaniu. 

Jesteśmy przekonani, że odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania na temat patelni WMF pomogą w podjęciu właściwych decyzji zakupowych. 
W razie pytań, zachęcamy do kontaktu z opiekunem marki WMF Grzegorzem Krzywańskim (gkrzywanski@www.btrzy.pl).

Patelnie-WMF-bez tajmnic-cz3-QA-end
Nowa marka – Hydro Flask

Nowa marka – Hydro Flask

Miło nam poinformować, że w naszym portfolio znalazła się kolejna doceniana na całym świecie...