Porównanie cech modeli od marki Typhoon
Deska serów, wędlin, koreczki czy kanapki świetnie sprawdzają się podczas różnych okazji. Warto zadbać nie tylko o same przystawki, ale także o sposób ich podania. Do tego zadania idealne będą deski do serwowania. Najchętniej wybierane modele to te wykonane z drewna lub szkła. Można sobie zadać pytanie, które z nich są lepsze? A może oba mają zalety i wady? Przygotowaliśmy artykuł porównujący cechy produktów do serwowania, aby odpowiedzieć na te i podobne pytania. Przyglądamy się drewnianym oraz szklanym deskom do przekąsek marki Typhoon.
Drewniane deski do serwowania Typhoon
Deski z drewna są bardzo popularne – wiele osób wykorzystuje je do podawania serów, wędlin czy kanapek. Drewno ma naturalne właściwości bakteriobójcze i rzadko zawiera jakiekolwiek chemiczne dodatki. Pasuje też do wielu typów wystroju kuchni: zarówno klasycznego czy retro, jak i nowoczesnego.
Drewniane deski do serwowania są łatwo dostępne i występują w wielu rozmiarach oraz kształtach. Każdy wybierze model jemu odpowiadający.
Deski do serwowania mogą być wykonane np. z dębu czy jesionu, często produkuje się je także z bambusa. Roślina ta szybko odrasta, jej drewno jest trwałe oraz twarde, dlatego zużywa się wolniej niż inne odmiany.
DESKI DO SERWOWANIA DREWNIANE
ZALETY:
+ uniwersalne,
+ łatwo dostępne,
+ wiele kształtów i rozmiarów,
+ pasują do wielu wnętrz,
+ naturalne – bez chemicznych składników,
+ mają naturalne właściwości bakteriobójcze i zasklepiające drobne nacięcia,
+ ekologiczne – coraz częściej dba się o to, by pochodziły z odnawialnych zasobów.
WADY:
– chłoną zapachy i przebarwiają się,
– wchłaniają wodę – powstaje ryzyko rozwoju bakterii w głębszych warstwach drewna,
– nie nadają się do zmywarki,
– wymagają wycierania po myciu i impregnowania raz na jakiś czas.
Marka Typhoon proponuje kilka modeli desek do serwowania przekąsek wykonanych z bambusa.
Pierwszym z nich jest zestaw 3 prostokątnych desek Living (kod produktu: 1400.309) o długościach 20, 30 i 38 cm. Każda z nich posiada okrągły uchwyt do przenoszenia.
Kolejną propozycją jest nowocześnie się prezentująca deska z kolekcji Monochrome (kod produktu: 1400.308). Ma kształt koła z prostokątnym uchwytem i projektanci stworzyli ją z myślą o serwowaniu pizzy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby podawać na niej przekąski. Deska do serwowania Monochrome Typhoon dekorowana jest geometrycznym wypalanym wzorem.
Jej siostrzana, mniejsza wersja (kod produktu: 1400.307) ma owalny kształt i wykonana jest również z drewna bambusa. Świetnie sprawdzi się do serwowania serów lub koreczków. Podobnie jak inne produkty z kolekcji Monochrome Typhoon dekoruje ją geometryczny wzór.
Deski do serwowania ze szkła Typhoon
Deski do podawania przekąsek mogą być wykonane także ze szkła. Szklane modele są chętnie wybierane głównie ze względu na właściwości tego materiału. Szkło hartowane umożliwia podawanie na deskach gorących potraw, a schłodzone w lodówce zapobiega zbyt szybkiemu ogrzewaniu się przekąsek. Materiał charakteryzuje się dużą odpornością na zarysowania i wolno się zużywa.
Dodatkowo, szklane deski są higieniczne – można myć je w zmywarce i przy pomocy detergentów, a gładka powierzchnia nie stwarza odpowiedniego środowiska do rozwoju bakterii.
DESKI DO SERWOWANIA ZE SZKŁA
ZALETY:
+ uniwersalne,
+ łatwo dostępne,
+ wiele rozmiarów, kolorów oraz wzorów,
+ nie chłoną zapachów, nie zmieniają kolorów,
+ higieniczne – łatwe do mycia również w zmywarce,
+ dłużej utrzymują niską temperaturę przekąsek,
+ można podawać na nich gorące przystawki.
WADY:
– podatne na stłuczenia,
– są cięższe niż drewniane,
– używane do krojenia mogą uszkodzić ostrza noży.
Wśród szklanych desek do serwowania marki Typhoon znalazły się modele wykonane z trwałego szkła hartowanego. Są one odporne na pęknięcia, zarysowania i temperatury do 180°C – nadają się do podawania gorących przekąsek. Deski ze szkła stabilnie stoją na blacie dzięki antypoślizgowym nóżkom. Przeznaczone są do mycia ręcznego.
Szklane deski do serwowania Typhoon występują w dwóch wariantach:
– przypominającym łupek (kod produktu: 1401.420),
– przypominającym marmur (kod produktu: 1401.419).
Oba omówione rodzaje desek do serwowania przekąsek mają swoje wady i zalety. Deski z drewna sprawdzą się lepiej w klasycznie urządzonych kuchniach osób, które cenią naturalność i dbają o ekologię. Z kolei szklane zadowolą lubiących designerskie dodatki oraz chcących skrócić czas potrzebny na mycie czy zabiegi pielęgnacyjne.
Lunchbagi Monbento – w czym przenosić posiłki?
Przegląd modeli dla dorosłych i dzieci Wielu osobom wygodnie jest przenosić pojemniki z lunchem w...
Nie ma jesieni bez…
Lista 14 niezbędników jesiennych Zimno? Mokro? Czy z tym kojarzy Ci się jesień? Jeśli tak, to...
Produkty w akcji – cz. 1 Mason Cash
Naczynia do pieczenia + narzędzia kuchenne Zapraszamy na pierwszy artykuł z serii, w którym...