Poradnik o kryształach z Czech
Naczynia kryształowe to nie tylko relikt z czasów PRL – nadal są popularne, a ich miłośnikami zostają coraz młodsze pokolenia. Jedne z najbardziej znanych produktów pochodzą z hut szkła w Bohemii (części współczesnych Czech) i są cenione m.in. za niezwykły blask czy kunsztowny szlif. Naczynia kryształowe wbrew pozorom nie wymagają również skomplikowanej pielęgnacji. Tajniki kryształów Bohemia zdradzamy w poniższym artykule.
1. Czeski kryształ – historia Bohemii
Nazwa “Bohemia” pochodzi od łacińskiej nazwy historycznej krainy Czech, a jej korzeni upatruje się w średniowiecznych słowach: “Boiohaemum” / “Boiohaemia”. Określano tak tereny, na których mieszkał w V–IV w. p.n.e. celtycki lud Bojów. “Bohemia” oznaczała więc „krainę ludu Bojów”.
Następnie nazwa ta przylgnęła do wytwarzanych na tych terenach od XVII w. wyjątkowych przedmiotów z nowego typu surowca – szkła kryształowego. Początkowo ich produkcją zajmowały się małe manufaktury, potem powstające w Bohemii huty szkła.
Obecnie mianem “Bohemii” określa się właśnie wiele hut szkła, które produkują naczynia ze szkła kryształowego.
Jedną z nich jest Bohemia Jihlava założona w 1845 roku przez Karla Antona i nazwana pierwotnie Jihlavske Sklarny Bohemia (Jihlawskie Huty Szkła Bohemia). Mieści się w Antoninov Dul (niedaleko miasta Jihlava). Zakład zajmuje się produkcją naczyń z kryształu znanych na świecie z niezwykłej przejrzystości i braku skaz (m.in. bąbli powietrza w szkle), a także z nowoczesnego wzornictwa oraz szlifów.
2. Szkło kryształowe – co to jest?
Kryształ to szkło z dodatkiem ołowiu, a dokładniej tlenku ołowiu (PbO) – jego zawartość wynosi od 18% nawet do 80%. Nazywany jest szkłem kryształowym lub ołowiowym.
Jego początków można szukać w XVII w. w Anglii oraz właśnie w Czechach: kryształ powstał w wyniku eksperymentów – dodawania różnych związków do szkła sodowego.
Warto zaznaczyć, że szkło kryształowe, mimo wysokiej zawartości ołowiu, jest bezpieczne dla zdrowia człowieka.
Cechy szkła kryształowego (w porównaniu ze szkłem sodowym):
• większa przejrzystość,
• wzrost współczynnika załamania światła – ma specyficzny blask,
• większa dyspersja, czyli rozszczepianie światła w szlifach,
• większa gęstość,
• większa miękkość,
• wyższa odporność na działanie kwasów.
Szkło wykorzystywane do produkcji kryształów Bohemia zawiera 24% tlenku ołowiu.
3. Kolekcja kryształów Caren Bohemia – charakterystyka
Wśród kolekcji Bohemia Jihlava wyróżnia się seria Caren. Charakteryzuje się ona oszczędną stylistyką i obecnością delikatnych żłobień na ściankach naczyń. Dzięki ponadczasowemu designowi naczynia kryształowe Bohemia są uniwersalne – pasują do różnych typów zastawy stołowej.
W kolekcji Caren Bohemia znajdują się:
• karafka do alkoholu o pojemności 900 ml, wyposażona w szklany korek,
• kieliszek do czerwonego wina (poj. 300 ml),
• kieliszek do białego wina (poj. 240 ml),
• kieliszek do szampana (poj. 180 ml),
• szklanka do drinków niska (poj. 320 ml),
• szklanka do drinków wysoka (poj. 350 ml).
4. Jak czyścić naczynia kryształowe?
Wiele osób zastanawia się, jak dbać o kryształy, aby długo zachowały swój niepowtarzalny urok. Nie można traktować ich jak zwykłych naczyń szklanych, ponieważ szkło kryształowe jest bardziej miękkie i mniej odporne na wysokie temperatury niż szkło sodowe.
Przygotowaliśmy kilka zasad pielęgnacji kryształów Bohemia, które pozwolą zachować ich blask oraz wysoką przejrzystość.
1. Do kieliszków i szklanek ze szkła kryształowego należy wlewać wyłącznie zimne lub chłodne napoje – nie nadają się one do podawania gorących herbaty czy kawy.
2. Puste naczynia kryształowe myjemy od razu po opróżnieniu, ponieważ na ściankach może powstać trudny do usunięcia osad np. z kolorowych alkoholi.
3. Prawidłowe mycie czeskich kryształów: nie należy używać gorącej wody – wystarczy chłodna lub wręcz zimna. Kryształowe naczynia myjemy miękką gąbką/ściereczką z dodatkiem delikatnego płynu.
4. Nie należy stosować ostrych myjek – mogą porysować i zmatowić szkło.
5. Naczynia kryształowe nie nadają się do mycia w zmywarkach.
6. Po ręcznym myciu można wypłukać kryształy Bohemia Jihlava w wodzie z dodatkiem octu – zapobiegnie to powstawaniu zacieków.
7. Kolejnym etapem po myciu jest pozostawienie naczyń z kryształu do wyschnięcia, a następnie wypolerowanie ich miękką ściereczką.
8. Jeśli szkło jest zmatowiałe, można użyć wilgotnej ściereczki posypanej drobną solą do wypolerowania.
Czeskie kryształy Bohemia, o które się odpowiednio dba cieszą oko i są prawdziwą ozdobą każdego stołu. Można je podarować także na wiele okazji np. jako prezent ślubny.
Lund London
Komfort użytkowania i troska o planetę Lund London to brytyjska marka, która w swojej ofercie...
Różne style kuchni, różne dodatki Typhoon
Urządzając mieszkanie czy dom warto postawić na jeden styl wystroju, aby całość nabrała spójnego...
Jak wybrać dziadka do orzechów?
Co wziąć pod uwagę? (na przykładzie dziadka Drosselmeyer) W pewnym momencie dziejów ludzkość...