Formy do pieczenia Bake & Take Kaiser

Gdy robi się cieplej, coraz chętniej wypoczywamy na świeżym powietrzu. Wiosna i lato są doskonałym czasem m.in. na pikniki czy garden party. Jednym z głównych elementów takich imprez na świeżym powietrzu są oczywiście pyszne potrawy. Jeśli jednak wyjeżdżamy poza miasto, może pojawić się trudność z transportem prowiantu. Z pomocą przychodzą wtedy produkty marki Kaiser z kolekcji Bake & Take, w których można najpierw upiec ciasto, zapiekankę, babeczki czy chleb, a następnie wygodnie przewieźć je na miejsce. W jaki sposób? Tajniki kolekcji Bake & Take Kaiser zdradzamy w poniższym artykule.

Blachy do ciast Bake & Take Kaiser – pieczenie

Kolekcja stalowych form Bake & Take Kaiser została stworzona, aby ułatwić przenoszenie gotowych wypieków.

Blachy do pieczenia Kaiser (np. 2300623009) z tej serii wykonane są ze stali, która dobrze przewodzi i rozprowadza ciepło (formy są odporne na temperaturę do 260 st. C). Dzięki temu ciasta, babeczki czy zapiekanki pieką się równomiernie.

Ścianki form do wypieków Bake & Take pokryte są nieprzywieralną powłoką, która ułatwia wyjmowanie gotowych dań – nie przyklejają się one do boków i ładnie wyglądają po ułożeniu na talerzu.

Dodatkowo, blachy Kaiser (tortownice oraz modele w kształcie prostokątów/kwadratów) posiadają rozpinaną obręcz, dzięki której wyjęcie wypieku jest jeszcze łatwiejsze i wygodniejsze.
Marka produkuje formy do pieczenia w Niemczech.

Formy do ciast Bake & Take Kaiser – przechowywanie i przenoszenie

Produkty do pieczenia Kaiser z kolekcji Bake & Take wyposażone są w pokrywki z tworzywa sztucznego – polipropylenu (05) przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Posiadają wypustki mocujące do grubszej krawędzi biegnącej dookoła formy.

Pokrywki Bake & Take wyposażone są też w 2 ruchome uchwyty, dzięki którym całość jest bardzo wygodna do przenoszenia. Nieużywane rączki można łatwo schować w pokrywie (w jej zagłębieniach), co znacznie ułatwia przechowywanie.

Formy do ciast Kaiser służą do wygodnego przenoszenia wypieków, ale również do ich przechowywania w spiżarni czy lodówce. Gotowe ciasto nie wysycha i jest zabezpieczone np. przed insektami.

Komplety z kolekcji Bake & Take Kaiser mają różne warianty: dostępne są modele do ciast, tart, tortów lub muffinków.

Zarówno formy, jak i pokrywki należy myć ręcznie – nie nadają się do zmywarki.

 

Przepis do formy Bake & Take Kaiser

Quiche z ciasta francuskiego ze szpinakiem z łososiem, fetą i jajkiem sadzonym

Czas przygotowania: ok. 40 min

Składniki:

  • farsz szpinakowy:
  • 100 g  cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 75 g sera feta
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • sos jajeczno-śmietanowy:
  • 125 ml śmietany
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • spód z ciasta francuskiego: 200-250 g ciasta francuskiego
  • dodatki na wierzch:
  • 1 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3-4 jajka (rozmiar M)
  • 8 małych plasterków wędzonego łososia
  • 75 g sera feta
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki nasion sezamu
  • ¼ łyżeczki nasion czarnuszki

Przygotowanie:

  1. Umyty szpinak i cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć.
  2. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i smażyć czosnek z cebulą przez 5 min. Dodać szpinak i smażyć przez 2-3 min.
  3. Doprawić solą oraz pieprzem, zostawić do ostygnięcia.
  4. Śmietanę, jajka i przyprawy ubić.
  5. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  6. Ciasto francuskie dopasować do formy, odciąć nadmiar po bokach.
  7. Na ciasto pokruszyć ser feta. Następnie nałożyć ¾ farszu szpinakowego i polać sosem śmietanowym.
  8. Piec na środkowym poziomie przez 30-35 min.
  9. W międzyczasie przygotować jajka sadzone na oliwie z oliwek.
  10. Po upieczeniu tarty i wyjęciu jej na półmisek nałożyć jajka sadzone, wędzonego łososia oraz pozostałą część farszu szpinakowego. Posypać pokruszoną fetą oraz nasionami.

Zobacz oryginalny przepis.