Co wziąć pod uwagę? (na przykładzie dziadka Drosselmeyer)
W pewnym momencie dziejów ludzkość odkryła, że orzechy są jadalne! Więcej – dają sporo energii i są całkiem smaczne. Ale jak dostać się do smakowitego wnętrza? Tu z pomocą przyszły najpierw… zęby, potem kamienie, a na końcu wymyślne urządzenia. Te ostatnie miały miano luksusowych, a w niektórych krajach trzeba było od ich posiadania zapłacić nawet podatek. Obecnie dziadki do orzechów są praktycznie w każdym domu. Na co zwrócić uwagę wybierając to narzędzie? Przygotowaliśmy krótki przewodnik opierając się na przykładzie dziadka do orzechów Drosselmeyer.
Jak działa dziadek do orzechów? Mechanizmy
Jednym z podstawowych parametrów, które warto wziąć pod uwagę wybierając dziadka do orzechów jest mechanizm działania. Narzędzia te mogą posiadać mechanizmy udarowy, śrubowy lub dźwigniowy.
Dziadki do orzechów z mechanizmem udarowym – czyli w formie prasy, działające na zasadzie wkładu siły łupiącego. Aby rozgnieść orzech, należy ścisnąć ramiona narzędzia. Mechanizm ten wymaga siły i nie zawsze jest skuteczny – np. w przypadku niektórych rodzajów orzechów lub egzemplarzy o wyjątkowo twardej skorupce. Dziadki do orzechów tego typu są łatwo dostępne, niedrogie i nie zajmują wiele miejsca.
Dziadki do orzechów z mechanizmem śrubowym – takie modele mają śrubę, którą należy dokręcać do momentu rozgniecenia łupiny (są zwane również dziadkami do orzechów-grzybkami). Również wymagają użycia siły, ale za to wyróżniają się ciekawym wyglądem i nie zajmują wiele miejsca.
Dziadki do orzechów z mechanizmem dźwigniowym – czyli takie modele, jak dziadek do orzechów Drosselmeyer. Działają na zasadzie dźwigni, która nie wymaga użycia dużej siły – są więc polecane zarówno starszym osobom, jak i po prostu miłośnikom orzechów. Co ciekawe, są właśnie tym typem narzędzia, który kojarzy się z klasycznym dziadkiem do orzechów – w kształcie żołnierza – rolę dźwigni pełni jego szczęka.
Drosselmeyer posiada podwójną dźwignię zintegrowaną z korpusem.
Dziadek do orzechów – z jakiego materiału?
Drugim aspektem, który warto wziąć pod uwagę zadając sobie pytanie: jaki dziadek do orzechów? jest materiał, z którego go wykonano. Narzędzia te obecnie są robione z metalu, drewna i plastiku.
Dziadki do orzechów plastikowe są niedrogie i łatwo dostępne, ale zachodzi obawa czy poradzą sobie z twardymi łupinami orzechów, pomimo wykonania z wysokiej jakości tworzywa – mogą np. pękać lub nieestetycznie się rysować.
Praktyczniejsze, a także miłe sercom kolekcjonerów, są modele drewniane – takie były też klasyczne dziadki do orzechów, które produkowano w Niemczech od XIX w. Odmiany drewna, takie jak klon, bukszpan, lipa, buk czy brzoza wyróżniają się dużą twardością i z powodzeniem radzą sobie ze zagniataniem orzechów. Dodatkowo, surowiec ten można malować, dlatego dziadki do orzechów z drewna często są wyjątkową (czasami nawet kolekcjonerską) ozdobą wnętrz.
Popularnym obecnie (i historycznie, ponieważ pierwsze dziadki do orzechów wykonywane były m.in. z brązu) są modele z metalu. Materiał ten charakteryzuje się twardością i odpornością na pękanie czy rysowanie. Metal można malować/lakierować, co dodaje możliwości wykonania naprawdę pięknego egzemplarza.
Dziadki do orzechów Drosselmeyer są wykonane w całości z cynku (odlewany korpus o grubości ok. 5,5 mm). Długo posłużą i poradzą sobie z orzechami różnej twardości. Modele szwedzkiej marki mają kolory (zielony, czarny, czerwony), dlatego można wybrać ten najbardziej dopasowany do gustu czy wnętrza.
Jaki dziadek do orzechów? Budowa i design
Na koniec zostawiliśmy omówienie budowy oraz designu dziadków do orzechów. Narzędzia te powinny być solidne i ułatwiać rozłupywanie orzechów. Powinny być również praktyczne, a ta cecha wynika często z ich budowy.
Dziadek do orzechów Drosselmeyer ma korpus w kształcie tuby, dzięki czemu mieści orzechy różnej wielkości (nie jest zalecany tylko do orzechów macadamia). Budowa wpływa jednak przede wszystkim na to, że łupiny nie rozsypują się po stole czy pomieszczeniu. Większość dziadków nie posiada takiego rozwiązania – zwykle skorupki nigdzie się nie zbierają i mogą upadać w przypadkowe miejsca.
Narzędzie od marki Drosselmeyer można rozłożyć na części, co ułatwia dokładne mycie (dziadki nadają się do zmywarki). Zbudowany z 3 elementów plus sprężyny jest praktycznie nie do popsucia.
Design, zgodnie z filozofią marki, jest ponadczasowy i uniwersalny – dziadki Drosselmeyer pasują do wielu wnętrz.
Wybór odpowiedniego dziadka do orzechów nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać widząc, ile modeli jest dostępnych na rynku. Warto wziąć pod uwagę zarówno cechy praktyczne (materiał, mechanizm, budowę i dodatkowe elementy/funkcje ułatwiające jego użytkowanie), jak i design.
Dlaczego wybór miałby paść na dziadka do orzechów Drosselmeyer?
• Dzięki dźwigni wygodnie się go użytkuje, sprawdzi się dla osób starszych.
• Jego budowa zapobiega rozsypywaniu się łupin.
• Ma nieskomplikowany, łatwy do ponownego złożenia mechanizm.
• Można myć go w zmywarce.
• Jest to produkt z tradycją (blisko 20 lat istnienia na rynku).
• Jego produkcja odbywa się w Szwecji.
• Ma ponadczasowy wygląd i uniwersalne kolory.
Dowiedz się więcej o dziadku do orzechów Drosselmeyer.
Drugie śniadanie do szkoły z Black+Blum
3 przykłady zestawów lunchowych Miksowanie produktów jednej marki i tworzenie z nich...
Idealne przetwory według marki Kilner
Jak wyeliminować najczęstsze błędy? Otwierasz słoik z ulubionymi przetworami lub kiszonkami, a...
Drugie śniadanie do szkoły – jak łączyć produkty Monbento?
4 inspiracje Wiele dzieci i nastolatków chciałoby zacząć nowy rok szkolny z nowymi akcesoriami do...