Marka terre d’Oc swoje mieszanki herbat sprowadza z różnych zakątków świata. Co ciekawe, pracownicy sami podróżują na plantacje i uczestniczą w zbiorach oraz procesie suszenia. Jeśli jesteś więc wielbicielem produktów marki terre d’Oc, z pewnością zainteresują Cię informacje na temat pochodzenia poszczególnych odmian herbat. Zapraszamy do lektury artykułu.

Przeczytasz w ok. 6 minut

Herbaty terre d’Oc z Chin

Chińskie przysłowie mówi, że “nie wystarczy życia, aby odkryć wszystkie herbaty w Chinach”. Jego prawdziwości dowodzi fakt, że w tym kraju uprawy herbaty zajmują aż 3 miliony hektarów! Plantacje znajdują się najczęściej na zboczach gór, w regionach o łagodnym, mglistym klimacie, takich jak Fujian, Yunnan czy Qimen.

Z Chin pochodzą herbaty wchodzące w skład mieszanek od marki terre d’Oc:

1. Oolong

Inaczej zwana Bao Zhong, czyli po chińsku „zwinięte w biały bawełniany papier”. Określenie to wzięło się od procesu zawijania przed suszeniem świeżych liści herbaty w bawełnę.

Oolong jest uprawiana w górach Wu Yi Shan w prowincji Fujian. Dzięki zakorzenieniu w glebie bogatej w minerały ma niepowtarzalny smak;

2. Bai Mu Dan

Biała herbata zwana również Białą piwonią, ponieważ kształt jej liści przypomina ten kwiat. Liście i pąki są pokryte delikatnym białym puchem, który chroni je przed m.in. zimnem.

Herbata biała jest uprawiana w prowincji Fujianhrabstwie Fuding, na zboczach góry Taimu. Zbiera się ją w oryginalny sposób – wiosną zrywane są wyłącznie pąki i 2 otaczające je liście. Chińczycy nazywają ten proces san bai. Pąki białej herbaty (Yinzhen Baihao) zawierają całą esencję drzewa herbacianego i są zbierane jeszcze przed rozwinięciem.

Proces jej przygotowania obejmuje 2 etapy: więdnięcie bezpośrednio po zbiorze i bardzo powolne suszenie w łagodnej temperaturze.

Herbata biała niegdyś serwowana była wyłącznie rodzinie cesarskiej oraz szlachcie, a pierwsze jej zbiory sięgają XVIII wieku i dynastii Qing;

3. Gunpowder

Chińska zielona herbata ma liście zwinięte w maleńkie, ciemnozielone kuleczki, które przypominają proch strzelniczy – stąd jej nazwa Gunpowder. Uprawia się ją w chińskiej prowincji Zhejiang od czasów dynastii Tang, czyli od ok. 618-907 roku.

Zieloną herbatę w Chinach podaje się z miętą, dzięki czemu ma energetyzujący, roślinny i świeży smak.
Na obszarach pustynnych istnieje tradycja częstowania gości 3 kieliszkami herbaty: od najsłodszego do najbardziej gorzkiego. Rytuał ten symbolizuje życie, miłość oraz śmierć;

4. Qimen

Herbata czarna Keemun (Qimen) to jedna z 3 składowych popularnej English Breakfast. Jest uprawiana w Anhui między Górami Żółtymi a rzeką Jangcy. Herbata ma aromatyczny, lekko owocowy smak;

5. Yunnan

Czy wiesz, że w Chinach kolory herbaty są określane nie na podstawie barwy suszu, ale naparu? Stąd popularna m.in. w Europie herbata Yunnan (Dian Hong) w tym kraju wcale nie jest “czarna”, ale “czerwona”. Napój ma taki kolor, ponieważ susz powstaje z pąków o barwie złota i podczas szczególnego procesu utleniania.

Czerwień jest też kolorem żyznej gleby, na której rosną plantacje tej herbaty. Yunnan pochodzi z wyżynnej prowincji o tej samej nazwie na dalekim południu Chin.

Warto dodać, że jej zbiorami zajmują się głównie mniejszości etniczne zamieszkujące tamtejsze tereny.

Herbaty terre d’Oc z Indii

Niegdyś z Indii sprowadzono ekskluzywny towar: herbatę. Obecnie kraj jest drugim co do wielkości jej producentem na świecie, a znajdują się tu głównie plantacje czarnej herbaty. Najbardziej znane to Assam – największy region herbaciany na świecie oraz Darjeeling.
Ten drugi odpowiada co prawda jedynie za 1% indyjskiej produkcji herbaty, ale zyskał międzynarodową reputację dzięki swojej odmianie.

W mieszankach terre d’Oc znajdziesz herbaty z indyjskim rodowodem:

1. Assam

W Assam znajduje się aż 900 plantacji herbacianych. Są one usytuowane od Himalajów po góry Naga Patkai. Herbatę o tej samej nazwie uprawia się na północnym wschodzie Indii, wzdłuż brzegów Brahmaputry. Na małych wysokościach rosną drzewa ze złotymi liśćmi, które właściwie przygotowane dają mocny, słodowy i drzewny smak;

2. Darjeeling

Darjeeling uprawia się w 7 dolinach gór Darjeeling u podnóża Himalajów i Kangchenjunga. Jest tam chłodno, deszczowo, mgliście oraz wietrznie, jednak te warunki paradoksalnie sprzyjają zbiorom jednej z najbardziej cenionych herbat na świecie! Niskie temperatury spowalniają szybkość fotosyntezy: liście rosną powoli i mają więcej cennych składników.

Zbiory w Darjeeling odbywają się wiosną – w zimie rośliny odpoczywają gromadząc olejki eteryczne oraz aromaty. Herbaty wiosenne są mniej garbnikowe, bardziej roślinne i mają kwiatowy smak.

 

Herbaty terre d’Oc z Japonii

Wszystkie szlaki wiodą do… Chin? W tym przypadku absolutnie tak! Herbata znalazła się w Japonii za sprawą mnichów buddyjskich, którzy przywieźli z Chin nasiona drzewa herbacianego.
Obecnie Japonia słynie z produkcji herbaty zielonej i wyłącznie ten rodzaj jest tu uprawiany. 80% japońskiej herbaty zielonej to wiosenna sencha.
Hoduje się ją na plantacjach w mieście Uji oraz na wyspie Kyushu. Ogrody są zacieniane na kilka tygodni przed zbiorami, dzięki czemu liście mają głęboki, zielony kolor.

Z Japonii pochodzą herbaty zielone, które wykorzystuje marka terre d’Oc:

1. Sencha

Sencha Kasumi to w języku japońskim “wiosenna mgła”. Jej nazwa nawiązuje do pory zbioru liści – właśnie wiosną oraz do pogody w regionie, w którym jest uprawiana.
Najlepszą japońską senchę hoduje się w Uji na żyznych glebach wulkanicznych. W rejonie tym jest mgliście, dzięki czemu promienie słoneczne są rozproszone, a wilgotność większa. W efekcie liście herbaty mają mniej katechin (mniej goryczy), a więcej L-teaniny (słodyczy).

Sencha jest specyficznie przygotowywana: zbiory parzy się parą wodną przez kilka sekund – proces ten zatrzymuje utlenianie. Następnie liście przechodzą różne etapy ugniatania oraz walcowania co pozwala uzyskać kształt igiełek. Tak przygotowane są bardziej zielone, a smak napoju delikatniejszy i roślinny;

2. Bencha

Tak w Japonii nazywa się zielona herbata zbierana jesienią.

Herbaty terre d’Oc ze Sri Lanki

Sri Lanka, znana kiedyś jako wyspa Cejlon, to czwarty producent herbaty na świecie. Na jej terenie, głównie na południu, znajduje się 6 regionów znanych z plantacji herbaty. Są one położone na wysokości od 600 do 2500 m n.p.m. na zboczach płaskowyżów, na których panuje łagodny klimat. Wyspa słynie z herbat czarnych cenionych za bursztynowy kolor i intensywny smak.

Ze Sri Lanki pochodzi herbata Ceylon, którą znajdziesz w produktach marki terre d’Oc. Jest uprawiana na dużych wysokościach, a liście są rozdrabniane dzięki czemu napar ma mocny aromat.

 

Herbaty terre d’Oc z Korei Południowej

Również do Korei herbata przywędrowała z Chin – stało się to nawet wcześniej niż w Japonii. O tym napoju wspominają pisma z lat 55-668, ale w okresie Silla (668-935) zaczęto ją wprowadzać powszechnie jako ofiarę dla posążków Buddy i przodków oraz jako rodzaj lekarstwa.

W Korei plantacje herbaty znajdują się głównie na wyspie Jeju nazywanej Wyspą bogów. Panuje tam łagodny, morski klimat, a gleba wulkaniczna jest bogata w sole mineralne. Takie warunki sprzyjają uprawie zbieranej wiosną zielonej herbaty o nazwie Nokcha.

 

Odwiedziny na plantacjach, z których korzysta marka terre d’Oc są okazją do odkrywania nowych odmian herbaty, próbowania naparów ze świeżo zebranych liści oraz do poznania osób tam pracujących. Marka współpracuje wyłącznie z producentami z rolnictw ekologicznych, którzy szanują zarówno środowisko naturalne, jak i swoich pracowników.

 

Patent na czerń

Patent na czerń

Kolekcja Shin Black Kyocera Innowacyjna kolekcja Shin Black marki Kyocera nie tylko prezentuje się...