Czy wybór obieraczki do warzyw ma w ogóle jakieś znaczenie? Okazuje się, że rodzaj narzędzia może być kluczowy, zwłaszcza dla osób leworęcznych, ponieważ nie każde ostrze jest obustronne. Dodatkowo, nowoczesne obieraczki do warzyw pozwalają obierać miękkie pomidory, szparagi czy dużą cukinię. Potrzeby klientów skłoniły markę Oxo do zaprojektowania szeregu modeli o innych zastosowaniach. W poniższym artykule przyglądamy się bliżej obieraczkom prostym, w kształcie litery “Y”, ząbkowanym oraz julienne.
Przeczytasz w ok. 4 minuty
Obieraczki do warzyw dwustronne proste Oxo
Najbardziej popularnym modelem obieraczek są narzędzia z prostym ostrzem. Są uniwersalne i pozwalają szybko obrać warzywa oraz owoce.
Dodatkowo, wiele modeli to obieraczki dla leworęcznych (np. 3121700), ponieważ mają dwustronne ostrze.
W części obieraków jest ono ruchome co umożliwia precyzyjne operowanie nim i obieranie produktów, które posiadają naturalne krzywizny.
Obieraczki proste Oxo możesz myć w zmywarce.
Marka proponuje 2 rodzaje tych narzędzi: z kultowej kolekcji Good Grips oraz serii Steel. Pierwsza grupa (np. 20081 lub 1061242) jest wyposażona w stalowe ostrza i antypoślizgowe, profilowane, miękkie uchwyty. Możesz nimi wygodnie pracować nawet mokrymi dłońmi.
Obieraczki do warzyw stalowe Oxo Steel (3126600 czy 3121700) są w całości wykonane ze stali nierdzewnej i mają elegancki design. Wyposażono je w ostrza ze stali japońskiej bez problemu obierające nawet miękkie czy wręcz przeciwnie – twarde warzywa. Narzędzia posiadają profilowane, gładkie w dotyku uchwyty.
Oxo obieraczki do warzyw Y
Drugim rodzajem obieraczek od marki Oxo są modele w kształcie litery “Y”. Pozwalają one szybciej obrać szczególnie warzywa i owoce o większej powierzchni np. cukinię czy spore jabłka.
Obieraczki Y dają więcej możliwości manewru, zwłaszcza gdy posiadają ruchome ostrza. Z takich narzędzi mogą korzystać zarówno osoby praworęczne, jak i leworęczne. Nadają się też do mycia w zmywarkach.
Obieraczki do warzyw Oxo z tej grupy znajdziesz w kolekcjach Good Grips (21081) oraz Steel (3121800).
Ciekawą propozycją jest narzędzie do dużych warzyw (11244500). Jego szerokie ostrze doskonale radzi sobie ze skórką cukinii czy dyni piżmowej. Miękki, antypoślizgowy uchwyt nie wyślizguje się z dłoni co jest szczególnie ważne podczas obierania produktów o dużej powierzchni.
Obieraczki do warzyw z ząbkami Oxo
Ząbkowane obieraczki to bardzo praktyczne narzędzia, zwłaszcza jeśli jesteś fanem miękkich owoców i warzyw np. pomidorów, dojrzałych gruszek, brzoskwiń czy śliwek.
Podczas obierania tych produktów często zdarza się, że skórka łatwo odchodzi od miękkiego miąższu i mocno się zwija, a sam środek zmienia się w nieapetyczną papkę. Utrudnia to komfortowe i dokładne obieranie. Narzędzia z ząbkami pozwalają szybko ściągnąć skórkę bez utraty dużej ilości miąższu.
Obieraczka Oxo (1061242) pochodzi z kolekcji Good Grips i jest wyposażona w miękki, ergonomiczny uchwyt. Posiada stalowe ostrze z ząbkami w wewnętrznej jego części, dzięki czemu skórka dostaje się pomiędzy ząbki.
Narzędzie sprawdzi się do obierania np. pomidorów czy kiwi. Możesz myć je w zmywarce.
Obieraczki do warzyw julienne Oxo
Dobrze znana już od jakiegoś czasu obieraczka do warzyw w paski mogłaby się właściwie nazywać krajalnicą. Nie służy do obierania skórki, ale do krojenia miąższu warzywa czy owocu w paseczki. Możesz przy jej pomocy przygotować efektowne wersje popularnych sałatek lub składniki na przetwory.
Obieraczki julienne od Oxo (np. 1054751 czy 11259100) posiadają charakterystyczne zygzakowate ostrza ze stali nierdzewnej dokładnie tnące m.in. marchewkę, ogórek czy cukinię w paski.
Są łatwe do mycia – nadają się do domowych zmywarek.
Obieraczki były pierwszymi produktami, które stworzył założyciel Oxo – Sam Farber. Jego żona zaczęła mieć problemy z obieraniem warzyw narzędziem starego typu. Tak narodziła się obieraczka prosta z ergonomicznym, miękkim uchwytem przeznaczonym również dla osób z reumatyzmem.
Czy wiesz, że obieraczek Oxo możesz używać również do innych produktów niż warzywa i owoce? Przydadzą się do przygotowania wiórków z twardych i półtwardych serów, aby posypać nimi aromatyczny makaron. Drobne, pozwijane paseczki czekoladowe udekorują niejeden deser czy lody, a te z twardego masła pomogą wygodnie posmarować ulubione pieczywo.
Dowiedz się więcej o marce Oxo.
Deski do prasowania Joseph Joseph
Porównanie modeli Kuchenny monopolista z Wielkiej Brytanii postanowił zaproponować produkty,...
Noże ceramiczne Kyocera
Porównanie dostępnych kolekcji Noże ceramiczne są coraz chętniej wybieranymi narzędziamy do pracy...
Kolekcja Monbento Outdoor
Seria Monbento Outdoor została stworzona dla wszystkich fanów spędzania czasu na świeżym...