Jak wyeliminować najczęstsze błędy?

Otwierasz słoik z ulubionymi przetworami lub kiszonkami, a tam… kryją się różne niespodzianki, takie jak miękkie warzywa lub pleśń. Niejedna osoba przygotowując pikle popełniła błąd np. w przechowywaniu lub nieodpowiednim wyborze składników. Jeśli nie chcesz ich powielać, przeczytaj nasz poradnik o tym, jak przygotować idealne przetwory z marką Kilner. Dowiesz się z niego m.in. jak uniknąć zbyt miękkich albo twardych warzyw, jak zapobiegać powstawaniu pleśni czy kryształów w galaretce.

Przeczytasz w ok. 4 minuty

Najczęstsze błędy w przygotowaniu pikli i kiszonek

 

1. Miękkie warzywa

Jeśli Twoje pikle są zbyt miękkie, prawdopodobnie zostały użyte nieodpowiednie składniki: ocet lub sól. Najlepszy ocet do przygotowania przetworów to ten o 5-7% stężeniu. Miękkość warzyw powoduje też zbyt mała ilość soli.
Kolejnym powodem może być niewłaściwe przechowywanie pikli – słoiki najlepiej postawić w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

2. Twarde warzywa

Z odwrotną sytuacją mamy do czynienia, gdy użyjesz za dużo soli. Na twardnienie warzyw wpływa również długi okres przechowywania przetworów.

3. Ciemnienie warzyw

Gdy pikle przybierają ciemny kolor, może być to spowodowane użyciem mielonych przypraw zamiast tych w ziarnach lub kawałkach albo soli kuchennej, która zawiera substancje zapobiegające zbrylaniu. Sprzyjają one powstawaniu przebarwień. Aby zapobiec powstawaniu plam, wybieraj sól niejodowaną.
Na wygląd warzyw w kiszonkach ma też wpływ woda użyta do przygotowania solanki – zadbaj o wodę miękką lub filtrowaną.

4. Pleśń

Powstawanie pleśni najczęściej jest spowodowane przez 3 czynniki:
1. niewłaściwą sterylizację słoików, uszczelek lub pokrywek,
2. brak hermetycznego zamknięcia słoików,
3. niedokładne umycie warzyw przed kiszeniem.
Aby jej zapobiec, dokładnie sterylizuj wszystkie naczynia i narzędzia przeznaczone do przetworów. Starannie umyj wszystkie składniki kiszonek lub pikli.

Najczęstsze błędy w przygotowaniu dżemów i konfitur

1. Problemy z zastygnięciem

Nieodpowiednia konsystencja dżemów zdarza się nawet weteranom domowych przetworów! Jest ona spowodowana użyciem niewłaściwej ilości cukru albo żelatyny/pektyny.
Gęstość dżemów zależy także od stopnia dojrzałości owocu – przejrzałe lub niedojrzałe składniki mogą zaburzyć proces tężenia.
Na płynną postać konfitur wpływa z kolei ich zbyt długie gotowanie.

2. Owoce wypłynęły na wierzch

Aby zapobiec unoszeniu się owoców na powierzchni, pozostaw dżem na ok. 10 minut po tym, jak zacznie tężeć.

3. Ciemny kolor konfitury

Podobnie jak w przypadku kiszonek na ciemny kolor przetworów mają wpływ zbyt długie gotowanie lub niewłaściwe przechowywanie.
Gotowych produktów nie stawiaj w jasnych oraz ciepłych miejscach.

4. Mętna konsystencja galaretki

Powodów nieklarownych przetworów może być kilka:
1. użycie niedojrzałych owoców – uwalniają one skrobię, która powoduje mętność,
2. nieodpowiedni sposób przecedzania – nie należy przeciskać na siłę przetworów przez sito lub ściereczkę,
3. ostudzenie przed przełożeniem do słoików.

5. Krystalizowanie się konfitur

Kryształy powstają w przetworach, jeśli nie rozpuścisz dokładnie cukru lub dodasz go zbyt dużo.
Jest to “defekt” wizualny, nie wpływa na smak dżemu i jest nieszkodliwy dla Twojego zdrowia.

6. Fermentacja przetworów

Proces ten wynika najczęściej z braku hermetycznego zamknięcia słoików z przetworami.

Najczęstsze błędy w przygotowaniu kompotów

1. Brak szczelnego zamknięcia słoików

Aby kompot był hermetycznie zamknięty, upewnij się, czy naczynia (słoiki i butelki) nie są uszkodzone na brzegach, są dokładnie umyte, a owoce przykryte wodą.

2. Ze słoików wycieka płyn

Przygotowując kompot, należy zostawić między zawartością, a wieczkiem wolną przestrzeń. Dzięki temu przetwory nie będą samoczynnie wylewać się ze słoików.
Wyciekający płyn może być też efektem zbyt ciasnego ułożenia owoców wewnątrz naczynia.

3. Końcówki owoców ciemnieją

Taka sytuacja jest wynikiem m.in.:
1. za małej ilości wody lub solanki, które nie przykrywają dokładnie zawartości,
2. wewnątrz zostały pęcherzyki powietrza (usuń je za pomocą niemetalowego narzędzia).

 

Idealne przetwory wg Kilner – 6 wskazówek

 

Poznaj 6 wskazówek od marki Kilner, które pozwolą Ci uniknąć błędów i przygotować kiszonki, kompoty oraz konfitury godne mistrzów!

1. Używaj nieuszkodzonych i dokładnie umytych naczyń, przykrywek oraz uszczelek.
2. Wybieraj zdrowe, dostatecznie dojrzałe owoce i warzywa. Umyj je bardzo dokładnie.
3. Trzymaj się proporcji podanych w przepisach – nie konserwuj “na oko”.
4. Wybieraj produkty przeznaczone specjalnie do przetworów m.in. żelatynę, pektynę, sól niejodowaną i wodę filtrowaną.
5. Przestrzegaj czasu gotowania oraz późniejszego przechowywania.
6. Idealnym miejscem na przetwory jest chłodne, suche i ciemne miejsce np. spiżarnia czy piwnica.

– – – – –

Źródła:
1. Pikle.
2. Konfitury.
3. Kompoty.

Noże ceramiczne Kyocera

Noże ceramiczne Kyocera

Porównanie dostępnych kolekcji Noże ceramiczne są coraz chętniej wybieranymi narzędziamy do pracy...

Kolekcja Monbento Outdoor

Kolekcja Monbento Outdoor

Seria Monbento Outdoor została stworzona dla wszystkich fanów spędzania czasu na świeżym...

The winner is…

The winner is…

Międzynarodowe nagrody dla marki Umbra Dobrymi produktami warto się chwalić, dlatego chcemy...