Rzemieślnicy jutra

Kto mógłby lepiej znać się na nożach niż potomkowie szlifierzy i polerowaczy? Pierwsze wzmianki o sztućcach wytwarzanych przez rodzinę Tarrerias sięgają 1648 roku i pochodzą z archiwum parafialnego miasta Thiers. Marka o tak starych korzeniach musi wiedzieć, jak zrobić doskonały nóż. I wie! Czego dowodem są zarówno międzynarodowe nagrody oraz certyfikaty, jak i zaufanie tysięcy klientów. Zapraszamy do lektury artykułu, który przybliża markę Tarrerias-Bonjean.

Przeczytasz w ok. 6 minut

Historia marki Tarrerias-Bonjean

Opowieść zaczyna się w latach 20. XX w., kiedy to Marie Bonjean – wówczas 12-letnia dziewczynka – pracowała przy wytwarzaniu noży w miejscowości Moulin Neuf położonym niedaleko Thiers w Owernii.

W późniejszych latach spotkała Luciena Tarreriasa (młynarza z Thiers), swojego przyszłego męża, który podzielał jej pasję do wytwarzania noży.

Z zamiłowania do tego rzemiosła, przy pomocy syna Alexisa-Georgesa Tarreriasa, stworzyli oni w 1962 roku rodzinną markę Tarrerias-Bonjean (TB).

Początkowo brand zajmował się produkcją noży dla innych firm, ale począwszy od 1980 roku zaczął tworzyć produkty pod własną nazwą.

Obecnie marka pozostaje w rękach piątego pokolenia rodziny – rodzeństwa Erica oraz Carole Tarrerias, a do przejęcia dziedzictwa szykuje się już następna generacja.

Notre volonté est de développer des outils tranchants d’une extrême durabilité, en mariant prouesses technologiques, audace et simplicité. Notre groupe désigne cela comme le plaisir de maîtriser la perfection. Ancrés dans une expertise en constante évolution, nous sommes les artisans actuels de demain…

 

(tłum. Naszym pragnieniem jest opracowywanie noży o ekstremalnej trwałości, łącząc wydajność technologiczną, śmiałość i prostotę. Nasza grupa nazywa to przyjemnością osiągania perfekcji. Opierając się na stale rozwijającej się wiedzy specjalistycznej, jesteśmy rzemieślnikami jutra…)

Eric Tarrerias (źródło cytatu)

Know how Tarrerias-Bonjean

Marka TB kieruje się wartościami i umiejętnościami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie, ale nie zapomina o innowacjach.

Zwraca uwagę na rzeczywiste potrzeby konsumentów, dzięki czemu dąży do opracowania noży jednym słowem potrzebnych człowiekowi. Nie bez znaczenia jest również ich dopracowany design.

Marka Tarrerias-Bonjean stawia na badania i rozwój – przeznacza ponad 5% swoich rocznych obrotów na te cele. Warto wspomnieć, że każdy nóż (w zależności od modelu) przechodzi od 10 do 20 testów różnego typu. Marka powierza także przeprowadzanie dodatkowych kontroli i pomiarów kilku zewnętrznym laboratoriom.

Podczas, gdy wielu innych producentów noży zleca różne etapy produkcji docelowego narzędzia podwykonawcom, grupa TB większość wykonuje sama we własnych zakładach. W tym celu powołuje m.in. własne firmy jak np. Générale De Découpage, która specjalizuje się w obróbce i transformacji stali nierdzewnych.

Marka zainwestowała też w maszyny do cięcia laserowego 2D oraz 3D umożliwiające wycinanie elementów z niezwykłą precyzją i wydajnością.

Od 2000 roku Tarrerias-Bonjean konsekwentnie powołuje nowe działy, takie jak m.in. zrobotyzowanych operacji wykończeniowych czy kriogeniki.

Na uwagę zasługuje również odpowiedzialność produkcji, która przejawia się m.in. w konserwacji i doskonaleniu maszyn czy ponownym wykorzystaniu wody.

Marka Tarrerias-Bonjean w liczbach:

16 000 m² łącznie zajmują 3 zakłady produkcyjne marki we Francji,
150 000 sztuk sztućców produkuje się dziennie,
250 nowych projektów noży powstaje każdego roku,
10-20 testów różnego typu co 15 min przechodzi każdy nóż.

Wyróżnienia i certyfikaty Tarrerias-Bonjean

W roku 2001 firma Générale De Découpage uzyskała znak Living Heritage Company. Jest to potwierdzenie mistrzostwa w produkcji wysokiej jakości noży oraz umiejętności przekazywanych z pokolenia na pokolenie przez kilka stuleci.

W 2010 roku Tarrerias-Bonjean otrzymała nagrodę Kitchen Innovation of the Year na Międzynarodowych Targach we Frankfurcie.

Marka posiada certyfikat ISO 9001 jako jedyna firma we Francji produkująca noże. Potwierdza on troskę o wysoką jakość podczas produkcji narzędzi.

Tarrerias-Bonjean jest także właścicielem certyfikatu ISO 14001 za działania proekologiczne, takie jak ograniczenie śladu węglowego i wpływu na środowisko (warto dodać, że siedziba marki znajduje się w regionalnym parku przyrody Owernii).

W 2005 roku zdobyła również nagrodę Eco Trophy przyznawaną przez park przyrody Livradois Forez. TB została doceniona za całkowitą eliminację zrzutów ścieków oraz używanie wody z recyklingu do chłodzenia stali.

Tarrerias-Bonjean jest jedną z pierwszych francuskich firm, które przystąpiły do ​​inicjatywy ONZ Global Compact.

Kolekcje noży Tarrerias-Bonjean

Na koniec chcielibyśmy przedstawić najważniejsze kolekcje noży, które można znaleźć w ofercie marki.

• Evercut

Noże posiadają ostrza stalowe z węglikiem tytanu osadzonym na krawędzi tnącej metodą stapiania laserowego. Dzięki takiej technologii są niezwykle ostre oraz nie wymagają ostrzenia przez długi czas.
Produkowane we Francji noże z tej serii posiadają uchwyty z tworzywa sztucznego (POM lub ABS w zależności od modelu). Niektóre z serii można myć w zmywarce. Każdy nóż posiada numer seryjny.
Technologia Evercut to wynik 5-letniej współpracy między inżynierami Tarrerias-Bonjean, europejskimi ośrodkami technologicznymi i badaczami uniwersyteckimi.

• Guy Savoy

Linia noży powstała we współpracy z szefem kuchni Guyem Savoyem i projektantem Brunem Moretti. Stworzyli oni noże, które dzięki wydłużeniu uchwytów oraz połączeniu ostrza z rękojeścią pod kątem 45° wpływają na większy komfort pracy.
Ostrza o grubości 2,5 mm są wykonane ze stali nierdzewnej Mox z nałożoną warstwą PVD zwiększającą odporność na rdzę i nadającą czarny kolor.
Uchwyty wykonano z tworzywa sztucznego.
Noże stołowe Guy Savoy zostały zaprojektowane jako 2 oddzielne komplety – dla mężczyzn (Savik) oraz kobiet (Ulu). Mają ostrza ze stali Alenox, a fakturowane rękojeści z włókna węglowego.

• Top Chef de France

Kolekcja oficjalnych noży programu “Top Chef. Francja” od 11 sezonu. Są to noże kute wykonane w Thiers z wysokiej jakości stali nierdzewnej Nitrox z 16% zawartością chromu o twardości 56 HRC.
Posiadają ergonomiczne nitowane uchwyty z lekkiego polimeru POM.
Cechą noży Top Chef jest też zaokrąglona nasada zwiększająca komfort pracy.

• Brigade Forgé Premium

Seria noży kutych z pełnym trzpieniem. Są produkowane we Francji ze stali nierdzewnej Nitrox i posiadają uchwyty POM.
Noże te można myć w zmywarce.

• Louis

Opatentowane noże kuchenne z fasetowanymi ostrzami ze stali nierdzewnej Nitrox. Posiadają skośnie ścięte uchwyty z drewna orzecha włoskiego.
Kolekcja jest produkowana we Francji.

• Laguiole Evolution

Posiadają ostrza z hartowanej stali nierdzewnej z trzpieniem osadzonym w rączce. Uchwyty z tworzywa sztucznego ABS są podwójnie wtryskiwane, a noże można myć w zmywarce.

• Laguiole Expression

Są to stalowe noże Full Tang z charakterystycznymi zagiętymi uchwytami. Rączki w zależności od modelu mogą być wykonane ze stali, drewna lub tworzywa sztucznego.
Niektóre rodzaje noży z tej serii są odpowiednie do zmywarki.

• Maestro

Kolejna seria produkowana we Francji. Noże mają szerokie, sztywne ostrza ze stali nierdzewnej Nitrox oraz uchwyty z tworzywa POM. Posiadają też zaokrągloną nasadę.

Nowa marka – Hydro Flask

Nowa marka – Hydro Flask

Miło nam poinformować, że w naszym portfolio znalazła się kolejna doceniana na całym świecie...

Noże ceramiczne Kyocera

Noże ceramiczne Kyocera

Porównanie dostępnych kolekcji Noże ceramiczne są coraz chętniej wybieranymi narzędziamy do pracy...