Noże Tarrerias Bonjean Guy Savoy
Seria noży kuchennych oraz stołowych powstała we współpracy z francuskim szefem kuchni Guy Savoyem oraz projektantem Bruno Morettim. Zostały zaprojektowane zarówno dla kucharzy, jak i amatorów gotowania we własnym domu. Noże Guy Savoy wyróżniają się ergonomicznym kształtem, który ma zapobiegać bólom nadgarstka, minimalizować ryzyko skaleczenia i sprzyjać długotrwałej pracy w kuchni. Zapraszamy do lektury artykułu, w którym przybliżamy serię inspirowaną delfinami wyskakującymi z wody.
Przeczytasz w ok. 3 minuty
Pomysł na idealny nóż Tarrerias Bonjean Guy Savoy
Projektant Bruno Moretti, obserwując pracę kucharzy, zauważył, że często pracują oni przez wiele godzin tylko jednym nożem. Aby zwiększyć precyzję, często układają place w tylnej części ostrza co stwarza ryzyko skaleczenia się.
Dlatego Bruno Moretti postanowił zaprojektować idealny nóż, który miałby zapewniać komfortową pracę przez długi czas i być dopasowanym do różnych rozmiarów dłoni.
Tak powstała seria noży dla szefa kuchni Guy Savoya stworzony we współpracy z marką Tarrerias Bonjean.
Co ważne, jest ona dostępna nie tylko dla profesjonalistów – noże możesz mieć w swoim domu!
Noże kuchenne aero-aqua Tarrerias Bonjean Guy Savoy
Narzędzia z tej serii wyróżniają się smukłym, dynamicznym kształtem aero-aqua inspirowanym delfinami wyskakującymi z wody.
Przejście między ostrzem a uchwytem jest płynne co sprzyja komfortowej pracy. Połączenie ostrza i rękojeści ma kąt 45°, dzięki czemu dłoń jest lepiej chroniona przed skaleczeniem.
W nożach kuchennych Tarrerias Bonjean Guy Savoy projektanci wydłużyli uchwyt, aby osoby o różnej wielkości dłoni mogły się nimi wygodnie posługiwać. Rękę można umieścić w dowolnej części rękojeści. Komfortowi pracy sprzyja też zaokrąglone zakończenie uchwytu.
Ostrza noży Tarrerias Bonjean Guy Savoy są wykonane ze stali hartowanej mox i wykończone przy pomocy technologii PVD (Physical Vapor Deposition – “fizyczne osadzanie z fazy gazowej”). Obróbce zawdzięczają swój czarny kolor, nierdzewność oraz większą trwałość niż tradycyjne ostrza.
Każdy nóż z tej kolekcji posiada grawerowanie umieszczone głęboko w stali, a następnie ręcznie lakierowane. Tworzą je: skrót oznaczający markę Tarrerias Bonjean (THAU), nazwisko “Guy Savoy” oraz nr modelu noża (np. N°2).
Każdy nóż jest pakowany w eleganckie, czarne etui – sprawdzi się jako prezent na wiele okazji.
Kolekcja Tarrerias Bonjean Guy Savoy obejmuje noże:
• N°1 – do obierania, dł. ostrza 10 cm (10950007),
• N°2 – do filetowania, dł. ostrza 18,5 cm (10950008),
• N°3 – nóż szefa kuchni, dł. ostrza 18 cm (10950009),
• N°4 – do porcjowania, dł. ostrza 21 cm (10950010),
• N°5 – santoku, dł. ostrza 18 cm (10950011),
• zestaw 5 noży (KIT-THAU).
Noże stołowe Tarrerias Bonjean Guy Savoy
W restauracjach „Guy Savoy” La Monnaie de Paris we Francji oraz Caesars Palace w Stanach Zjednoczonych kucharze posługują się opisanymi wyżej nożami.
Z kolei klienci otrzymują noże stołowe Tarrerias Bonjean Guy Savoy Ulu lub Savik. Pod tymi nazwami kryją się… narzędzia dla kobiet (Ulu – 10950002) oraz mężczyzn (Savik – 10950001).
Takie rozróżnienie wzięło się z obserwacji innego stylu posługiwania się nimi przez osoby różnych płci.
Noże stołowe Ulu / Savik Tarrerias Bonjean Guy Savoy posiadają ostrza wykonane z hartowanej stali Alenox oraz uchwyty z włókna węglowego. Ich forma jest podobna do noży kuchennych: ostrze przechodzi płynnie w uchwyt, a mocowania są ukryte. Rękojeść zyskała delikatną fakturę.
Noże stołowe Tarrerias Bonjean Guy Savoy posiadają grawer z imieniem i nazwiskiem szefa kuchni Guy Savoya oraz numerem seryjnym.
Znajdują się w eleganckim etui co sprawia, że doskonale nadają się na luksusowy prezent np. na parapetówkę czy ślub.
Noże Tarrerias Bonjean Guy Savoy powstały w wyniku poszukiwania idealnej formy połączonej z funkcjonalnością. Wyróżniają się przede wszystkim jakością – w końcu wyprodukowała je marka z kilkusetletnimi korzeniami w tym rzemiośle! Noże Tarrerias Bonjean Guy Savoy zachwycają również płynną formą i komfortem użytkowania. Wszystkie te cechy sprawią, że zechcesz mieć je w domu!
Różne style kuchni, różne dodatki Typhoon
Urządzając mieszkanie czy dom warto postawić na jeden styl wystroju, aby całość nabrała spójnego...
Jak wybrać dziadka do orzechów?
Co wziąć pod uwagę? (na przykładzie dziadka Drosselmeyer) W pewnym momencie dziejów ludzkość...
Wszystko o sztućcach WMF
Linie i style O sztućcach WMF możnaby napisać całą książkę… i kto wie, czy nie byłby to...