Porównanie dostępnych kolekcji

Noże ceramiczne są coraz chętniej wybieranymi narzędziamy do pracy w kuchni, a jedne z lepszych na rynku posiada w swojej ofercie japońska marka Kyocera. Ceramiczne modele są lekkie i pozostają długo ostre, a ponadto nie mają wpływu na smak czy wygląd krojonej żywności. Japońska estetyka Kyocera spodoba się nie tylko minimalistom – noże mają proste kształty i pasują do każdego wnętrza. Można rzecz, że te serie są uniwersalne oraz ponadczasowe. W poniższym artykule prezentujemy 5 kolekcji od marki Kyocera. Na zakończenie przygotowaliśmy również porównanie ich właściwości. Zapraszamy do lektury.

Przeczytasz w ok. 2 minuty

Nowosci wiosna lato 2024 Joseph Joseph

Noże ceramiczne Kyocera Japan

Ta ekskluzywna seria jest inspirowana tradycyjnym japońskim rzemiosłem i powstała jako ukłon w stronę dziedzictwa tego kraju.

Noże Japan Kyocera posiadają ostrza z czarnej ceramiki cyrkonowej 206, ręcznie ostrzone przez mistrzów rzemieślników z Japonii.

Wszystkie narzędzia mają uchwyty z ciemnego drewna pakka wzbogacone elementem ze stali nierdzewnej. Charakterystyczny jest kształt rączek – mają one owalny przekrój, który został zaczerpnięty z kultury japońskiej.

Uchwyty są wykonywane w Seki w Japonii – obróbka tego typu formy pochłania sporo czasu, dlatego nie są powszechnie używane w ogólnie dostępnych seriach noży. Tradycyjny, japoński kształt uchwytów rezerwuje się dla wyjątkowych kolekcji noży.

Kolekcja Japan Kyocera otrzymała nagrodę Red dot award w 2014 roku.

 

Noże ceramiczne Kyocera Shin Black

Są to oryginalne narzędzia dla osób, które cenią zarówno piękny design, jak i funkcjonalność.

Ręcznie cięte ostrza noży ceramicznych Kyocera Shin Black zostały wykonane z cyrkonu Z212 w czarnym kolorze. Jest to najostrzejszy typ ceramiki w ofercie marki i opatentowana technologia marki od 2022 roku.

Noże Kyocera Shin Black mają ergonomiczne uchwyty z przyjemnego w dotyku tworzywa sztucznego ABS, które tworzą jedną linię z ostrzami.

Można je myć w zmywarce, jednak zalecamy mycie ręczne.

Na koniec warto wspomnieć genealogii nazwy kolekcji – słowo „Shin” w języku japońskim oznacza „nowość, uczciwość i prawdę”.

Noże ceramiczne Kyocera Chowa

Jest to najnowsza seria noży tej marki. Posiadają ostrza z ceramiki cyrkonowej Z212 w białym kolorze, które długo pozostaje ostre.

Noże Kyocera Chowa uzupełniają uchwyty o tradycyjnym japońskim kształcie (owalnym przekroju) wykonane z przyjemnego w dotyku tworzywa sztucznego w kolorach białym lub czarnym (w zależności od wariantu).

Zaokrąglone kształty rączek zwiększają komfort pracy i bezpieczeństwo użytkowania.

Noże Chowa Kyocera są lekkie oraz higieniczne w użytkowaniu – mają bezspoinowe połączenie uchwytu z ostrzem.

Można je myć w zmywarce.

 

Noże ceramiczne Kyocera Nature Series

Kolekcja ta powstała z troski o środowisko naturalne. Wyróżnia się ergonomicznymi uchwytami wykonanymi z eko tworzywa uzyskanego z trzciny cukrowej.

Produkcja tego rodzaju materiału w porównaniu z tradycyjnym plastikiem ogranicza wykorzystanie paliw kopalnych m.in. ropy i redukuje wytwarzanie CO2.

Ostrza noży ceramicznych Kyocera Nature Series są wykonane z białego cyrkonu 206 i charakteryzują się ostrością, lekkością oraz elastycznością.

Tę kolekcję charakteryzują również opakowania wyprodukowane w całości z papieru nadającego się w 100% do recyklingu.

Serię Kyocera Nature Series należy myć ręcznie.

 

Noże ceramiczne Kyocera Gen

Jest to najpopularniejsza kolekcja marki i zarazem najbardziej użytkowa. Ostrza noży ceramicznych są wykonane z białego cyrkonu 206, a ergonomiczne uchwyty z miłego w dotyku tworzywa sztucznego w czarnym kolorze.

Noże Kyocera Gen są dostępne w wielu modelach idealnych do codziennej pracy w kuchni oraz nadają się do zmywarki.

Z powodu tej uniwersalności polecamy kolekcję Gen do rozpoczęcia przygody z nożami ceramicznymi.

 

Porównanie cech i właściwości wszystkich opisanych serii prezentuje poniższa tabela.

Nowosci wiosna lato 2024 Joseph Joseph

📩 Dowiedz się więcej o marce Kyocera:

Natalia Trela-Durak
602 489 380
ndurak@btrzy.pl