Naczynia Mason Cash Ci pomogą!

Święta Bożego Narodzenia są okresem, kiedy wielu z nas spędza więcej czasu w kuchni przygotowując m. in. potrawy na Wigilię i piekąc ciasta na dni świąteczne. Niezbędne staje się wtedy wykorzystanie naczyń, które ułatwią przygotowanie tych specjałów np. misek lub dzbanków do odmierzania. Przygotowaliśmy zestawienie kilku propozycji z oferty marki Mason Cash, które przydadzą się (nie tylko) w okresie świątecznym.

Miski do mieszania lub wyrabiania ciasta Mason Cash

 

Duże miski Mason Cash (poj. 2,7-5 l) z kolekcji: Original Cane, In the forest albo Spots & Stripes idealnie sprawdzą się do mieszania i wyrabiania ciasta na piernik i lub drożdżowego. Mają sporą średnicę, dzięki czemu możemy swobodnie ugniatać i mieszać składniki ręką albo łyżką.

Miski Mason Cash posiadają szerszy brzeg do trzymania jedną dłonią. Dzięki temu elementowi budowy naczynie nie “jeździ” po blacie, mimo że nie posiada antypoślizgowego dna. Praca jest szybsza i przyjemniejsza!

miskach Mason Cash możesz również pozostawić ciasto do wyrośnięcia, ponieważ ma ono sporo miejsca do zwiększania swojej objętości. Gruba ceramika zatrzymuje ciepło i przyspiesza ten proces.

Miski do ciasta Mason Cash dostępne są w kilku pojemnościach, każda z nich posiada tłoczone ścianki. Wśród dekorów znajdziemy geometryczne wzory oraz motywy roślinno-zwierzęce.

Miski do puddingu Mason Cash

Miski do puddingów marki Mason Cash są specyficznymi naczyniami do gotowania tego brytyjskiego przysmaku. Mają pojemność od 650 ml do 1 l i ściany rozszerzające się ku górze.

Miski do puddingu Mason Cash przeznaczone są do umieszczenia w garnku z gorącą wodą, dlatego ich projektanci zadbali o budowę konieczną do bezpiecznego gotowania. Naczynia te posiadają szerszy brzeg, który należy obwiązać sznurkiem – dzięki temu powstaje rodzaj uchwytu zabezpieczający przed poparzeniem wrzątkiem podczas wkładania i wyjmowania z wody.

Ważnym elementem jest budowa dna: jest ono wklęsłe i obramowane krawędzią z 3 otworami. Podczas gotowania puddingu uchodzą tędy bąbelki powietrza.

Miski Mason Cash wykonane są z grubej ceramiki, która utrzymuje ciepło przez dłuższy czas. Świetnie nadają się również do odmierzania składników suchych i przechowywania np. jajek czy bakalii.

Ponieważ miski do puddingu należą do konkretnych kolekcji asortymentu Mason Cash, dekorowane są zgodnie z motywem przewodnim tych serii.

Dla tych, którzy zawsze chcieli spróbować brytyjskiego przysmaku mamy przepis na pudding.

PUDDING CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:
– 100 g masła + odrobina do natłuszczenia
– 2 łyżki złotego syropu*
– 100 g ciemnego cukru muscovado lub trzcinowego
– 150 ml mleka
– 1 średnie jajko
– 20 g kakao w proszku
– 210 g mąki samorosnącej*
– 1 łyżeczka cynamonu
– ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

* Mąkę samorosnącą przygotujesz także samodzielnie z mąki, proszku do pieczenia i sody. Złoty syrop to mieszanka wody, cukru oraz soku z cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

1. Natłuść masłem miskę do puddingu Mason Cash.
2. Wymieszaj kakao, mąkę, sodę i cynamon.
3. W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier i złoty syrop. Pozostaw do ostygnięcia. Dodaj jajko oraz mleko. Wymieszaj z suchymi składnikami.
4. Przełóż ciasto do miski na pudding Mason Cash (ok. 3 cm od krawędzi). Przykryj ją natłuszczonym kawałkiem papieru do pieczenia oraz folią aluminiową. Obwiąż sznurkiem.
5. Przygotuj rondel/garnek z pokrywką. Zalej wrzącą wodą do połowy wysokości miski na pudding. Przykryj pokrywką.
6. Gotuj na małym ogniu przez 1 godz. 15 min kontrolując od czasu do czasu ilość pozostałej wody.
7. Wyjmij pudding z miski Mason Cash – delikatnie obkrój go nożem dookoła, odwróć miskę i delikatnie wyjmij na talerz. Polej polewą lub podawaj z kremem.

Dzbanki-miarki Mason Cash

Podczas przygotowania świątecznych specjałów przydadzą się również dzbanki do ciasta naleśnikowego oraz dzbanki-miarki Mason Cash. Zarówno jednych, jak i drugich użyjesz właśnie do odmierzania składników.

Dzbanki sprawdzą się w przypadku płynów – mleka lub oleju. Mają pojemność 1 l lub 1,9 l, a na ich ściankach znajduje się czytelna skala. Dzbanki Mason Cash posiadają również dzióbek do precyzyjnego przelewania oraz wygodny uchwyt do trzymania, co jest bardzo ważne przy wadze wypełnionego naczynia.

Wykonane są z odpornej na odpryskiwanie kamionki, a tłoczenia na ich ściankach nawiązują do motywów znanych z konkretnych kolekcji (np. In the forest lub Original Cane) tej brytyjskiej marki.
Dzbanki do odmierzania występują też w wersji szklanej i możemy w nich odmierzyć od 500 ml do 1 l płynów.

 

Naczynia Mason Cash świetnie sprawdzą się podczas przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. Nadają się do odmierzania składników, mieszania oraz wyrabiania ciast na typowo świąteczne przysmaki. Naczynia Mason Cash mają również przemyślaną budowę, dzięki czemu praca z nimi jest bezpieczna i komfortowa.

Nowa marka – Hydro Flask

Nowa marka – Hydro Flask

Miło nam poinformować, że w naszym portfolio znalazła się kolejna doceniana na całym świecie...